ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Ποινές έως και 10 χρόνια για τους αντιεμβολιαστές που διαδηλώνουν έξω από νοσοκομεία

Καναδάς: Ποινές έως και 10 χρόνια για τους αντιεμβολιαστές που διαδηλώνουν έξω από νοσοκομεία
Σύμφωνα με καναδική έρευνα για την υγεία των γιατρών το 2021, τρεις στους τέσσερις γιατρούς δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύμα «εκφοβισμού η παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους». AP Photo

Να αυστηροποιήσει τις ποινές που επιβάλλονται εναντίον των αντιεμβολιαστών διαδηλωτών, κυρίως όσων επιτίθενται σε νοσοκομεία, επιδιώκει η κυβέρνηση του Καναδά, μετά την αύξηση των περιστατικών παρενόχλησης υγειονομικών από την αρχή της πανδημίας covid-19.

«Κανείς δεν θα πρέπει να εκφοβίζεται επειδή προσέφερε ή επειδή αναζήτησε υγειονομική περίθαλψη και όλοι θα πρέπει να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη», δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Λάμετι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι τροποποιήσεις στον καναδικό ποινικό κώδικα προβλέπουν ποινές έως και 10 χρόνια κάθειρξη για όποιον προσπαθήσει να εκφοβίσει υγειονομικούς ή να εμποδίσει την πρόσβαση σε νοσοκομείο.

Αναφερόμενος σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν γύρω από εμβολιαστικά κέντρα κατά της covid-19 για παιδιά ο Λάμετι δήλωσε ότι πρόκειται για «επονείδιστες και απαράδεκτες συμπεριφορές».

Η πανδημία της covid-19 έχει επιδεινώσει τις ήδη δύσκολες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με βία και απειλές για βία, εξήγησε η καναδική κυβέρνηση.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα αυτό στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν έγινε και ο ίδιος στόχος διαδηλωτών που ήταν αντίθετοι στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Οι νέες διατάξεις απαντούν και στις ανησυχίες που διατυπώνουν εδώ και καιρό επαγγελματίες της υγείας, κυρίως όσοι κάνουν αμβλώσεις, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εθνικής έρευνας για την υγεία των γιατρών το 2021, την οποία πραγματοποίησε ο Καναδικός Ιατρικός Σύλλογος, τρεις στους τέσσερις γιατρούς δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύμα «εκφοβισμού η παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους».

Οι γυναίκες γιατροί κατήγγειλαν πολύ περισσότερες απειλές από τους άνδρες συναδέλφους τους.