ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της στη νέα μετάλλαξη - Τέλος οι πτήσεις από τη νότια Αφρική

Η παραλλαγή αυτή του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα ενώ έχει βρεθεί και στο Χονγκ Κονγκ, σε επιβάτες που ταξίδεψαν εκεί από Αφρική. AP Photo/Denis Farrell, File

Να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής προτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική

Την απόφαση αυτή έκανε γνωστή, μέσω Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Λίγο νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον εντοπισμό ενός κρούσματος της νέας μετάλλαξης στο έδαφός του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, με βασικό θέμα την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Της ανάρτησης Φον ντερ Λάιεν είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις χωρών όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τις πτήσεις τους από νοτιοαφρικανικές χώρες εξαιτίας της ανησυχία για περαιτέρω μετάδοση της ανησυχητικής μετάλλαξης.

Μόνο Γερμανούς ταξιδιώτες θα δέχεται η Γερμανία

Ίσως η πιο άμεση απόκριση εντός ΕΕ είναι η απόφαση της Γερμανίας να κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19.

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα πηγή του υπουργείου Υγείας που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι' αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

«Η πιο σημαντική παραλλαγή μέχρι σήμερα»

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

«Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους», σημείωσε ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Η παραλλαγή αυτή του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα ενώ έχει βρεθεί και στο Χονγκ Κονγκ, σε επιβάτες που ταξίδεψαν εκεί από Αφρική.

Βιολόγος: «Σχεδόν σίγουρα» λιγότερο αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια

Τα εμβόλια θα είναι «σχεδόν σίγουρα» λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Τζέιμς Νέισμιθ, δομικός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, λέει ότι τα εμβόλια θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, προσθέτοντας: «Είναι κακά νέα, αλλά δεν είναι καταστροφή».

Ο καθηγητής Νέισμιθ λέει ότι οι μεταλλάξεις στην παραλλαγή υποδηλώνουν ότι μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν πρέπει να απελπιζόμαστε: τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν νέα φάρμακα που εμφανίζονται που «σχεδόν σίγουρα» δεν θα επηρεαστούν από τη μετάλλαξη και έχουμε άλλους τρόπους ελέγχου της νόσου στα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης