«Τρομάζει» το σπριντ της Κίνας στην κούρσα για τα υπερηχητικά όπλα
Ανανεώθηκε:
Η δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στην οποία προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι η Κίνα, καταλαμβάνοντας εξ απίνης τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλάμβανε έναν περίπλοκο ελιγμό κατά τον οποίο εκτοξεύτηκε ένα βλήμα από το σύστημα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal, σε μία ακόμη ένδειξη του ρυθμού με τον οποίο «τρέχει» το κινεζικό πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων υψηλής τεχνολογίας.
Η εκτόξευση βλήματος από υπερηχητικό πύραυλο εν πτήσει πρόκειται για τεχνολογία την οποία δεν διαθέτουν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Ρωσία προς το παρόν, και καταδεικνύει ότι το κινεζικό πυραυλικό πρόγραμμα είναι πιο προηγμένο από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα, γράφει η WSJ επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία ότι το Πεκίνο κινείται ταχύτερα του αναμενόμενου στην ανάπτυξη μέσων που θα μπορούσαν να πλήξουν λιμάνια και εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, επισημαίνει η εφημερίδα.
Σχετικές πληροφορίες περί εκτόξευσης βλήματος εν πτήσει κατά τη δοκιμή υπερηχητικού όπλου είχαν δημοσιεύει και οι Financial Times την Κυριακή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ειδικοί της Darpa, της υπηρεσίας έρευνας του Πενταγώνου, δεν γνωρίζουν πώς η Κίνα κατάφερε να εκτοξεύσει ένα βλήμα από πύραυλο που κινείτο με υπερηχητική ταχύτητα», δηλαδή ταχύτητα πενταπλάσια από εκείνη του ήχου.
Αγνοούν επίσης τι είδους ήταν το βλήμα που έπεσε στη θάλασσα, όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι επρόκειτο για πύραυλο αέρος-αέρος, άλλοι θεωρούν ότι ήταν ένα βλήμα-δόλωμα, στόχος του οποίου είναι να προστατευτεί ο υπερηχητικός πύραυλος σε περίπτωση σύρραξης.
Η εφημερίδα Financial Times είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο ότι το Πεκίνο εκτόξευσε τον Αύγουστο έναν υπερηχητικό πύραυλο που έκανε τον γύρο της Γης προτού να πλήξει τον στόχο του, αν και δεν τον πέτυχε καθώς έπεσε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων μακριά.
Το Πεκίνο διέψευσε τότε ότι επρόκειτο για πύραυλο, διαβεβαιώνοντας ότι δοκίμασε ένα επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό όχημα.
Ωστόσο ο Αμερικανός στρατηγός, Μαρκ Μίλεϊ, λίγες ημέρες αργότερα αναφέρθηκε σε «μια πολύ σημαντική δοκιμή ενός υπερηχητικού οπλικού συστήματος», χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε.
Συνέκρινε επίσης τη δοκιμή αυτή με την εκτόξευση, τον Οκτώβριο του 1957, του Sputnik, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου από την πρώην ΕΣΣΔ, που αιφνιδίασε τις ΗΠΑ και επιτάχυνε την κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος.