Κίνα: «Θρίλερ» με την εξαφάνιση πρωταθλήτριας τένις μετά την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση
Όλο και περισσότερο εντείνεται η διεθνής ανησυχία για την τύχη της κορυφαίας Κινέζας τενίστριας Σουάι Πενγκ, η οποία παραμένει άφαντη μετά την απήχηση που είχαν οι καταγγελίες της ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από κορυφαίο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η 35χρονη αθλήτρια, μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αθλήτριες της Κίνας, κατηγόρησε τον πρώην Αντιπρόεδρο Ζανγκ Γκαολί, ότι την εξανάγκασε σε σεξουαλική πράξη.
Η κατηγορία δημοσιεύτηκε στον ιδιαίτερα δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης της κίνας, Weido, στις 2 Νοεμβρίου. Από την γραπτή καταγγελία αυτή έχουν μείνει μόνο τα screenshots, καθώς η κινεζική λογοκρισία φρόντισε η ανάρτηση να διαγραφεί μέσα σε 30 λεπτά από τη δημοσίευση, το ίδιο και οποιαδήποτε online αναφορά σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα μπλόκαρε όλους τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά μέσα του κινεζικού internet.
Ακόμη περισσότερο επέτεινε την ανησυχία ένα email με υποτιθέμενη αποστολέα την Πενγκ, το οποίο έσπευσαν να δημοσιεύσουν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ. Το email, η αυθεντικότητα του οποίου δεν επιβεβαιώνεται, υποστηρίζει ότι η Πενγκ είναι καλά στην υγεία της και υποχωρεί από τις καταγγελίες της.
Την ίδια στιγμή, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος ζητούν επιτακτικά από την Κίνα να επιβεβαιώσει ότι η αθλήτρια είναι ασφαλής και να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες. Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA), μέσω του προέδρου της, Στιβ Σάιμον, απείλησε να θέσει την Κίνα σε τενιστικό εμπάργκο αν δεν διερευνηθεί σωστά το ζήτημα.
Ας δούμε τι ξέρουμε προς το παρόν γι' αυτήν την τόσο περίεργη υπόθεση.
Ποια είναι η Πενγκ Σουάι
Η Πενγκ είναι μια από τις κορυφαίες αθλήτριες τένις στη χώρα της, ενώ έχει κερδίσει δύο φορές Γκραν Σλαμ στο διπλό, μία στο Γουίμπλετον το 2013 και μια στο French Open το 2014. Επίσης, το 2014 έφτασε στα ημιτελικά στο μονό στο US Open ενώ έχει τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Βρίσκεται στην 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ενώ έχει κερδίσει 25 τίτλους σε διεθνή τουρνουά.
Ποιος είναι ο Zhang Gaoli και για τι κατηγορείται
Ο 75χρονος Ζανγκ Γκαολί υπηρέτησε στην 7μελή επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας -του ανώτερου σώματος εξουσίας της χώρας- από το 2012 μέχρι το 2017, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου του ηγέτη Σι Τζινπινγκ στην εξουσία. Αποσύρθηκε το 2018 με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.
Στην καταγγελία της, η τενίστρια αναφέρει ότι εξαναγκάστηκε να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του σε μια περίοδο που συνολικά διήρκεσε δέκα χρόνια. Περιέγραψε μάλιστα ένα περιστατικό που έγινε πριν από τρία χρόνια, όταν εκείνος την προσκάλεσε στο Πεκίνο για να παίξουν τένις και στη συνέχεια την πίεσε να κάνουν σεξ στο σπίτι του.
«Εκείνο το απόγευμα δεν συμφώνησα στην αρχή και έκλαιγα όλη την ώρα», είπε. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αηδιασμένη αισθανόμουν, πόσες φορές αναρωτήθηκα αν παραμένω άνθρωπος. Αισθάνομαι σαν ένα κινούμενο πτώμα. Κάθε μέρα υποκρίνομαι, ποιο πρόσωπο είμαι πραγματικά εγώ;».
Η Πενγκ διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της και ισχυρίστηκε ότι ο Zhang πάντα ανησυχούσε μήπως οι επαφές τους καταγράφονται.
Τι έχει απογίνει;
Οι αιτιάσεις της Πενγκ πυροδότησαν τους κινεζικούς μηχανισμούς λογοκρισίας σε απρόσμενο βαθμό.
Τριάντα λεπτά μετά την ανάρτησή της στο Weido, το αντίστοιχο του κινεζικού Twitter, κάθε online αναφορά στην υπόθεση είχε διαγραφεί. Ο λογαριασμός της Πενγκ στο Weido, όπου έχει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ακόλουθους, παραμένει μπλοκαρισμένος.
Η ίδια δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση από τη μέρα των αποκαλύψεων ενώ κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται.
Τι λένε οι κινεζικές Αρχές
Οι κινεζικές αρχές μέχρι στιγμής αρνούνται να αναγνωρίσουν δημοσίως τους ισχυρισμούς της τενίστριας κατά του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργού Εξωτερικών Zhao Lijian, στις 17 Νοεμβρίου περιορίστηκε να απαντήσει ότι δεν πρόκειται για διπλωματικό θέμα.
Το email που δημοσίευαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την ίδια ημέρα προκάλεσε ακόμη περισσότερη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της
Ο Σάιμον αμφισβήτησε ευθέως την αυθεντικότητά του, απαιτώντας «ανεξάρτητες και πιστοποιημένες αποδείξεις».
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ περιορίστηκε να πει ότι το ζήτημα πρέπει να προσεγγιστεί με «σιωπηλή διπλωματία.
Η Ναόμι Οσάκα, η Σερένα Γουίλιαμς, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, η Μπίλι Τζιν Κινγκ και ο Κρις Έβερτ είναι μεταξύ εκείνων που δηλώνουν σοκαρισμένοι και ζητούν να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί της συναδέλφου τους.
Τι θα συμβεί;
Υπάρχει σημαντική πίεση στις κινεζικές αρχές να αποδείξουν ότι η Πενγκ είναι ασφαλής. Ο επικεφαλής του WTA, Σάιμον, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος αποκλείσει την Κίνα από τη διοργάνωση αγώνων, εάν δεν λογοδοτήσει πλήρως.
«Είμαστε σίγουρα πρόθυμοι να αποσυρθούμε και να αντιμετωπίσουμε όλες τις επιπλοκές που συνοδεύουν αυτήν την απόφαση», είπε ο Σάιμον σε συνέντευξή του στις 18 Νοεμβρίου στο CNNi.
Και το τένις στην Κίνα είναι μεγάλη επιχείρηση, με μόνες τις δεσμεύσεις της WTA να ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η WTA έχει επίσης την έδρα της στην Ασία-Ειρηνικό με έδρα το Πεκίνο και η WTA έχει μια 10ετή συμφωνία με την Κίνα για να φιλοξενήσει τους Τελικούς του WTA στην πόλη Shenzhen της νότιας Κίνας.
Το ζήτημα επίσης μπορεί να έχει αντίκτυπο στους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2022, που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου.