Κορωνοϊός: Η Κομισιόν συζητά λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 12 μήνες
Ανανεώθηκε:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει σύσταση για την επέκταση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στα ταξίδια εντός ΕΕ, δήλωσε στο EURACTIV.com πηγή προσκείμενη στο θέμα. Παράλληλα, εξετάζεται η πρόταση το πιστοποιητικό να λήγει δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου COVID-19.
Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, θα απαιτείται είτε ένα τεστ είτε η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19, εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα έτος από την έκδοσή του.
Δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση της Επιτροπής θα έχει τη μορφή εξουσιοδοτημένης πράξης ή σύστασης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη EURACTIV η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο την Παρασκευή.
Η ίδια πηγή δήλωσε στη EURACTIV ότι τα κράτη μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση της Επιτροπής, αλλά ομολογούν ότι δεν θέλουν να «κάνουν πολύ θόρυβο γύρω από αυτό», λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων στις χώρες τους.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα είπε για το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, η ισχύς τους θα επανεξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε: «Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας.»
Σημειώνεται ότι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους πολίτες όλων των ηλικιών την τρίτη δόση. Την Τετάρτη, το Βέλγιο προσχώρησε στην ομάδα συτών των χωρών και θα αρχίσει να χορηγεί την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό τους πρώτους μήνες του 2022.
Άλλες χώρες έχουν συστήσει την τρίτη δόση για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε πρόσφατα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν αναφέρει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχουν εισέλθει στις κόκκινες και σκούρες κόκκινες ζώνες.