ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Pfizer: Παραχωρεί την πατέντα για το χάπι κατά της Covid-19

Κορωνοϊός - Pfizer: Παραχωρεί την πατέντα για το χάπι κατά της Covid-19
AP Photo/Mark Lennihan

Η Pfizer Inc. υπέγραψε συμφωνία με την Medicines Patent Pool, ομάδα υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, για να επιτρέψει σε άλλους κατασκευαστές να παρασκευάσουν το πειραματικό της χάπι για την Covid-19, μια κίνηση που θα μπορούσε να καταστήσει τη θεραπεία διαθέσιμη σε περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Pfizer θα χορηγήσει άδεια για το αντιιικό χάπι στην ομάδα ευρεσιτεχνιών φαρμάκων με έδρα τη Γενεύη, η οποία θα επιτρέψει σε εταιρείες γενόσημων φαρμάκων να παράγουν το χάπι για χρήση σε 95 χώρες, που αποτελούν περίπου το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να μοιραστεί την τεχνολογία πίσω από ένα ιατρικό προϊόν Covid-19, σε αντίθεση με την άρνησή της να χορηγήσει άδεια χρήσης του εμβολίου της σε κατασκευαστές γενόσημων.

Η συμφωνία χωρίς δικαιώματα με την MPP θα ενισχύσει τις παγκόσμιες προμήθειες του αντιικού χαπιού της Pfizer, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τον ιό κατά σχεδόν 90% σε δοκιμές τελικού σταδίου.

Οι κατασκευαστές γενόσημων θα μπορούν πλέον να παράγουν το φάρμακο πριν από την έγκρισή του από τις ρυθμιστικές αρχές για να επιταχύνουν την προμήθεια του σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, είπαν οι ειδικοί.

«Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι - ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τις περιστάσεις τους - έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την MPP για να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας για ισότητα», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Η Pfizer δέχεται πιέσεις λόγω της άρνησής της να μοιραστεί την τεχνολογία πίσω από το εμβόλιο Covid-19 που ανέπτυξε με την BioNTech. Έχει προβλέψει ότι οι πωλήσεις του εμβολίου θα φτάσουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Tο φάρμακο για την Covid-19 που θα χορηγείται από το στόμα και θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον HIV, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Πρόκειται για το δεύτερο αντιικό φάρμακο, μετά από το σκεύασμα της εταιρείας MSD, που επιδεικνύει ισχυρή αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της Covid-19 κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, πιθανότατα να αλλάξει την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας.