ΚΟΣΜΟΣ

Τα είπαν ψηφιακά επί 3,5 ώρες Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ: Θερμά λόγια και δέσμευση για ειρηνική συνύπαρξη

AP Photo/Susan Walsh

Με τον Αμερικανό πρόεδρο να επισημαίνει πως είναι ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο ανταγωνισμός των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα εκτραπεί σε «σύγκρουση» και τον κινέζο ομόλογό του να καλεί σε καλύτερη «επικοινωνία» των δυο πλευρών, ολοκληρώθηκε η ψηφιακή σύνοδος κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας). 

Ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «ο ανταγωνισμός των δύο χωρών δεν πρέπει να μεταμορφωθεί σε σύγκρουση, εσκεμμένη ή όχι» και ότι οι δύο ηγέτες έχουν καθήκον να το εγγυηθούν.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους», έκρινε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ, καλώντας σε «ειρηνική συνύπαρξη».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν αρχικά κάποια θερμά λόγια, με τον Κινέζο ηγέτη να δηλώνει ευτυχής που ξαναβλέπει τον Αμερικανό πρόεδρο, που χαρακτήρισε παλιό φίλο, και με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να εκφράζει την ελπίδα του πως την επόμενη φορά οι αρχηγοί των δύο κρατών θα τα πουν πρόσωπο με πρόσωπο.

«Ίσως θα έπρεπε να αρχίσω πιο επίσημα, αν κι εσύ κι εγώ δεν ήμασταν ποτέ τόσο τυπολάτρες μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.

Επαναλαμβάνοντας γνωστές θέσεις του, ο κ. Σι υπογράμμισε πως χρειάζεται υγιής και σταθερή σχέση των δύο χωρών για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ενώ εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα πως οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να καθοδηγήσουν τη διμερή σχέση σε θετική κατεύθυνση.

«Είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί σου», διαβεβαίωσε.

Η συζήτηση των ηγετών, που άρχισε στις 19:45 ώρα Ουάσινγκτον (02:45 ώρα Ελλάδας) κι αναμένεται να διαρκέσει «κάποιες ώρες», όπως εκτίμησε νωρίτερα χθες η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, καταγράφεται με φόντο την συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για σειρά ζητημάτων, από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως το εμπόριο κ.λπ..

Ο τόνος μπορεί να άλλαξε σε σύγκριση με την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ – η διμερής σχέση όμως παραμένει τεταμένη.

Μικρό καλάθι

Στη σύνοδο συμμετείχαν από την κινεζική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, αρμόδιος για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στην άλλη πλευρά, στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και το Πεκίνο υποβάθμιζαν εκ των προτέρων κάθε προσδοκία για απτές προόδους στη σύνοδο αυτή. Δεν αναμένονταν «συγκεκριμένα αποτελέσματα», προειδοποιούσε ο Λευκός Οίκος. Ο Τζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, είπε από την πλευρά του πως αναμενόταν οι δύο ηγέτες να έχουν «ειλικρινή, εις βάθος και πλήρη ανταλλαγή απόψεων» για τις διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι».

Ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε στον κ. Σι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τις αξίες τους και, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, να διασφαλίζουν ότι οι κανόνες (...) θα οδηγήσουν σε ένα διεθνές σύστημα ελεύθερο, ανοικτό και δίκαιο». Εξέφρασε τις «ανησυχίες του για τις (κινεζικές) πρακτικές στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κονγκ, και ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».

Είπε ακόμη πως παρότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της «ενιαίας Κίνας», εναντιώνεται «σθεναρά» σε κάθε «μονομερή» απόπειρα «να αλλάξει το status quo ή να καταφερθεί πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Σι τόνισε στον κ. Μπάιντεν πως το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» εάν δυνάμεις που τάσσονται «υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» ξεπεράσουν αυτή που η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί «κόκκινη γραμμή», ανέφεραν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης