ΚΟΣΜΟΣ

Με κυρώσεις κατά Λευκορωσίας και αεροπορικών εταιρειών «απαντά» η ΕΕ στην «υβριδική απειλή»

Leonid Shcheglov/BelTA photo via AP

Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, αλλά και αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών γραφείων που ενέχονται στην παράνομη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες απαντώντας στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας.

«H σημερινή απόφαση αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιπαρατεθεί στην εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Αντιστεκόμαστε σε αυτή την απάνθρωπη και παράνομη πρακτική» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο -και στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα και οντότητες που μετέχουν στις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών προς την ΕΕ- πρόκειται να εξειδικευτούν και να οριστικοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών.

«Θα είμαστε πλέον σε θέση να στοχεύσουμε όσους εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες και διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των συνόρων προς την ΕΕ», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα στοχεύσουν «σημαντικό αριθμό» ατόμων και οντοτήτων -χωρίς να διευκρινίσει στην παρούσα φάση τον αριθμό ή την ταυτότητά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει κατ' αυτό τον τρόπο την πίεση στο καθεστώς Λουκασένκο, το οποίο και κατηγορεί ότι έχει ενορχηστρώσει την προσφυγική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας επιδιώκοντας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι κατά της Λευκορωσίας για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι κυρώσεις διευρύνθηκαν περαιτέρω μετά την «κρατική αεροπειρατία» του Ιουνίου με την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ και της σύλληψης του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς. Τα νέα τιμωρητικά μέτρα είχαν στόχο τομείς της ποτάσας, του πετρελαίου και του καπνού, ενώ απαγορεύτηκε σε αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας η πρόσβαση στον εναέριο χώρο της ΕΕ και τα αεροδρόμιά της.

«Αυτή η απάνθρωπη πρακτική του να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες ως εργαλεία για την άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο ίδιος τόνισε πως οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά του Μινσκ είναι αναπόφευκτες και ότι παράλληλα θα ενταθούν τα μέτρα κατά ατόμων που εμπλέκονται στις παράνομες διελεύσεις -δεδομένου ότι η ΕΕ προσαρμόζει αναλόγως το νομικό της οπλοστάσιο.

Ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή σε συνεργασία με πράκτορες στη Λευκορωσία παρείχαν τους τελευταίους μήνες τουριστική βίζα σε χιλιάδες άτομα.

Ο βασικός στόχος των διευρυμένων κυρώσεων θα είναι η εταιρεία Belavia, ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα διερευνηθεί ο τρόπος επιβολής κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες από τρίτες χώρες που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Οι πολωνικές αρχές έχουν καταγγείλει ανοιχτά την τουρκική κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines και την αντίστοιχη ρωσική Aeroflot για μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία

Η Turkish Airlines -η οποία ελέγχεται από το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της χώρας, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- έχει ανακοινώσει από πλευράς της ότι συμμορφώνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σε όλες τις πτήσεις της.

Η τουρκική Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε επίσης προ ημερών πως ελήφθη απόφαση να επιλυθεί «το πρόβλημα των παράνομων συνοριακών διελεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία».

Οι πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης, που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία, θα εμποδίζονται να αγοράζουν εισιτήρια ή να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα για το Μινσκ στα τουρκικά αεροδρόμια -σε μία ανακοίνωση που χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έβγαλε επίσης σήμερα την Turkish Airlines από το «κάδρο» των αεροπορικών εταιρειών σε βάρος των οποίων ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις, όπως μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

«Υβριδική επίθεση» με ρωσικές «πλάτες»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα της Πολωνίας αποτελεί τεχνητή μεταναστευτική κρίση εν είδει «υβριδικής απειλής» κατά τις ΕΕ και ότι παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, άρχισαν να συρρέουν στα σύνορα της Λευκορωσίας τους τελευταίους μήνες επιχειρώντας να περάσουν σε Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία από διαδρομές που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν.

Πλέον αριθμούν έως και 4.000 χιλιάδες και παραμένουν παγιδευμένοι στα σύνορα έχοντας στήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε συνθήκες ψύχους φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Η Πολωνία έχει αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 5.000 απόπειρες να περάσουν τα σύνορα μόνο το Νοέμβριο. Οι δυνάμεις της έχουν ενισχυθεί στη μεθόριο, ενώ και η Λιθουανία ανέπτευξε άλλους 3.000 στρατιώτες στα σύνορά της.

Ως προς το ρόλο της Ρωσίας -την οποία και κατηγορεί ανοιχτά η Πολωνία ότι εμπλέκεται στην κρίση- ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι είναι προφανές ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ενεργεί κατ' αυτό τον τρόπο γιατί έχει τη στήριξή της τη στήριξη της Ρωσίας -και ας το αρνείται το Κρεμλίνο.

«Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι ο Λουκασένκο θα μπορούσε να κάνει αυτά που κάνει αν δεν είχε ισχυρή στήριξη από τη Ρωσία» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «πολύ ανησυχητική» τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης