Πολωνία: Χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώνονται σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Λευκορωσία
Ανανεώθηκε:
Κλιμακώνεται η προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Πλάνα από βίντεο που δημοσιοποίησαν οι συνοριοφύλακες και ο πολωνικός στρατός δείχνουν πλήθος μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί σε κλειστό φυλάκιο στα σύνορα των δύο χωρών.
«Όλο και περισσότερες ομάδες μεταναστών στέλνονται στο συνοριακό φυλάκιο Κουζνίτσα από τις λευκορωσικές δυνάμεις», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter. Βίντεο φαίνεται να δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες απέναντι σε παραταγμένους Πολωνούς αστυνομικούς και στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ματσίετζ Βάσικ, «χιλιάδες μετανάστες» βρίσκονται σε αυτό το σημείο διέλευσης των συνόρων. «Οι πολωνικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο», υπογράμμισε.
Η υπηρεσία Τύπου των συνοριοφυλάκων ανέφερε πως «οι παράνομοι μετανάστες συγκεντρώνονται στο συνοριακό φυλάκιο από το πρωί» και «προετοιμάζεται μια προσπάθεια να παραβιάσουν τα σύνορα».
Ορισμένοι μετανάστες «έχουν καταυλιστεί στα σύνορα» κοντά στο χωριό Μπρούζγκι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα βίντεο δεν μπορούν να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο γιατί η Πολωνία απαγόρευσε στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στην άμεση συνοριακή ζώνη, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην περιοχή.
Η Πολωνία υποστηρίζει πως 3.000 έως 4.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, καταυλίζονται κατά μήκος των συνόρων σε αυτήν την κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται οι δυτικές χώρες από τη μία πλευρά και η Λευκορωσία και η σύμμαχός της Ρωσία από την άλλη.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι στράφηκε προς το ΝΑΤΟ ζητώντας χθες, Κυριακή, «συγκεκριμένα βήματα» εκ μέρους του προς επίλυση της προσφυγικής κρίσης που μαίνεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του από κοινού με τη Λιθουανία και τη Λετονία προσανατολίζονται στην επίκληση του Άρθρου 4 της Συμμαχίας για έκτακτες διαβουλεύσεις.
Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν θεωρεί πως αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.
«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της Συμμαχίας» δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.
Με διευρυμένες κυρώσεις απειλεί η ΕΕ
Χιλιάδες μεταναστών έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία, ελπίζοντας ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά καταλήγουν να έχουν παγιδευτεί στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους φοβούμενοι για τη ζωή τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι έχει ενορχηστρώσει τη μεταναστευτική κρίση στα εξωτερικά σύνορά της, ενθαρρύνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Λευκορωσίας.
Στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει με διευρυμένες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας -ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος σήμερα, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.
Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία εκφράζουν εδώ και ημέρες φόβους ότι ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη η η κρίση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας.
Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία έχουν καταδικάσει «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», καταγγέλλοντας ότι το Μινσκ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «όπλο».
«Αυξάνει την πιθανότητα προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων, τα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν στον στρατιωτικό τομέα» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση εντός της εβδομάδας τα υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σημαντικός σύμμαχος του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε, εν τω μεταξύ χθες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο συνέντευξη του Ρώσου προέδρου σε ρωσικό κρατικό κανάλι.
Ο Μοραβιέτσκι -ο οποίος και έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Πούτιν ότι ενέχεται στην πρόκληση της μεταναστευτικής κρίσης- δήλωσε από πλευράς του στο PAP ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ολικού κλεισίματος των συνόρων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την -από κοινού- κατασκευή ενός συνοριακού τείχους.