Μπορέλ προς Λευκορωσία: «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα»
Ανανεώθηκε:
Φόβους ότι ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη η κρίση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας εκφράζουν οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει να απαντήσει με νέες κυρώσεις στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον υβριδική επίθεση στα εξωτερικά της σύνορα.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, διαμηνύοντας πως «οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα» -τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να «απαντήσει» με κυρώσεις στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο για την «υβριδική επίθεση» στα εξωτερικά της σύνορα.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα της Πολωνίας, τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες».
«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα» τονίζει.
Από λευκορωσικής πλευράς, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την επικοινωνία Μπορέλ-Μακέι αναφέρεται ότι τονίστηκε «πόσο αντιπαραγωγικές θα είναι οι κυρώσεις».
Στην ανακοίνωση της Λευκορωσίας -η οποία διατείνεται πως ουδεμία ευθύνη φέρει για την προσφυγική κρίση στα σύνορα- αναφέρεται πως ο Βλαντίμιρ Μακέι ενημέρωσε τον Ζοζέπ Μπορέλ για τα βήματα που έχει κάνει η ίδια προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες στα σύνορα.
Κυρώσεις κατά Λευκορωσίας και αεροπορικών εταιρειών
Το «πράσινο φως» για τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας -συμπεριλαμβάνοντας τις αεροπορικές εταιρίες και τα τουριστικά γραφεία για τα οποία εικάζεται ότι μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αναμένεται να ανάψουν αύριο, Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27».
Η «απάντηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο καθεστώς Αλεξάντερ Λουκασένκο για την εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» με την ενορχήστρωση τεχνητής προσφυγικής κρίσης στα σύνορα της Πολωνίας έρχεται τη στιγμή που η τελευταία στρέφεται και προς το ΝΑΤΟ ζητώντας «συγκεκριμένα βήματα» και έκτακτες διαβουλεύσεις υπό το Άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
«Θα δώσουμε το 'πράσινο φως' για την επέκταση του νομικού πλαισίου των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί για τον καθένα που έχει συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση μεταναστών σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο ίδιος προσέθεσε, μιλώντας στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερία Le Journal du Dimanche, ότι τα διευθυντικά στελέχη των αεροπορικών εταιριών και των τουριστικών γραφείων θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, αλλά και δράσεων για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά του κεντρικού αεροδρομίου της Λευκορωσίας σε μία προσπάθεια να καταστεί πιο δύσκολη η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από αεροπορικές εταιρίες.
Περίπου 30 κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Λευκορωσία εικάζεται ότι συμμετέχουν στην εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης και μπορούν να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Σε βάρος του πρόεδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εφαρμόζονται ήδη διεθνείς κυρώσεις για την καταστολή διαδηλώσεων, ενώ ο ίδιος, έχει απειλήσει ότι θα αντιδράσει κατά της επιβολής νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας.