ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ προειδοποιούν Κίνα για την Ταϊβάν πριν το «μπρα ντε φερ» Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

ΗΠΑ προειδοποιούν Κίνα για την Ταϊβάν πριν το «μπρα ντε φερ» Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ
Μέσω τηλεδιάσκεψης η πρώτη σινο-αμερικανική σύνοδος κορυφής επί διακυβέρνησης Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα AP Photo/Alex Brandon, Eraldo Peres

Νέα προειδοποίηση στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες διά του επικεφαλής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν μία «ανάσα» πριν την πολυαναμενόμενη σινο-αμερικανική σύνοδο κορυφής -την πρώτη μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ- που θα λάβει χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα.

Σε προπαρασκευαστική της συνόδου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε βάρος της Ταϊβάν», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «παρότρυνε το Πεκίνο να εμπλακεί σε ουσιώδη διάλογο» για την επίλυση των διαφορών του με την Ταϊπέι «ειρηνικά και κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται προς τις επιθυμίες και τα συμφέροντα του λαού της Ταϊβάν», βάσει της ανακοίνωσης.

Αύριο, Δευτέρα, το βράδυ ώρα Ουάσινγκτον (νωρίς το πρωί της Τρίτης ώρα Πεκίνου) οι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα έχουν την πρώτη «συνάντηση» μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν. Από τον Ιανουάριο οι δύο ηγέτες έχουν επικοινωνήσει δύο φορές τηλεφωνικά -η τελευταία φορά το Σεπτέμβριο και η συνομιλία κράτησε 90 λεπτά.

Ο Τζο Μπάιντεν επεδίωκε κατόπιν της εκλογής του να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο ο τελευταίος δεν έχει ταξιδέψει εκτός Κίνας στα δύο χρόνια που «μετρά» η πανδημία του κορωνοϊού.

Η σύνοδος κορυφής θα λάβει χώρα ενώ οι εντάσεις παραμένουν υψηλές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, με καθεμιά πλευρά να παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της για ζητήματα από τις εμπορικές ανταλλαγές έως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ένταση κλιμακώθηκε μια βαθμίδα ακόμη τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον.

Το Πεκίνο ενέτεινε τους τελευταίους μήνες τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τη νήσο· η Ουάσινγκτον από πλευράς της επανέλαβε τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ταϊπέι να ενισχύσει την άμυνά της.

Η σύνοδος κορυφής δίνει «μια ευκαιρία στους δύο ηγέτες» να συζητήσουν «τρόπους να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό» των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου, καθώς και να προωθήσουν «τη συνεργασία σε τομείς όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα» των κρατών τους, προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία επαναλαμβάνει ουσιαστικά απαράλλακτες διατυπώσεις του Λευκού Οίκου.

Πάντως, παρά τις εντάσεις την περασμένη εβδομάδα ήλθε και η διακήρυξη-έκπληξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), γεγονός που, όπως σημειώνει το CNNi, υποδεικνύει πως υφίστανται πεδία συνεργασίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε επίσης μία «γεύση» ελαφράς αναθέρμανσης σχέσεων σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε την περασμένη Τρίτη στον δικτυακό τόπο της κινεζικής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία αναφέρεται:

«Σε συμφωνία με τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη, η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις συναλλαγές και τη συνεργασία επί όλων των θεμάτων».

Κατά πληροφορίες του δικτύου CNBC, ο Σι Τζινπίνγκ είναι επίσης πιθανό να προσκαλέσει τον Τζο Μπάιντεν να παραστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου που θα διεξαχθούν το διάστημα 4-20 Φεβρουαρίου.