Λευκορωσία - Λουκασένκο: Θα απαντήσουμε στις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις
Ανανεώθηκε:
Συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη μεταναστευτική κρίση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα με την Πολωνία. Μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περί διεύρυνσης των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας την προσεχή εβδομάδα, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση, απειλώντας με διακοπή λειτουργίας του αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους.
«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (...), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, όπως μεταδίδει το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι' αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», προσέθεσε ο Λουκασένκο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι έχει ενορχηστρώσει την κατάσταση με την έκδοση εδώ και μήνες αδειών εισόδου στο λευκορωσικό έδαφος σε μετανάστες, προκειμένου να οδηγηθούν στην συνέχεια στα σύνορα, για να εκδικηθεί τις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του για την άγρια καταστολή της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αποσταθεροποίηση της Ένωσης.
Δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας Le Monde αποκάλυψε τις διαδρομές των μεταναστών που λαμβάνουν τουριστικές βίζες από την πρεσβεία της Λευκορωσίας στον Λίβανο και στην συνέχεια επιβιβάζονται σε πτήσεις τσάρτερ από την Βηρυτό ή την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Μινσκ, από όπου μεταφέρονται οργανωμένα στα σύνορα με την Πολωνία, που αποτελούν και τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να συζητήσει την κρίση στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και την Λευκορωσία, όπου έχουν παγιδευτεί χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν να περάσουν στο έδαφος της Ένωσης.
Σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ria Novosti, ο Βλαντίμιρ Μακέι δηλώνει ότι η Ένωση έχει διακόψει από το 2020 την χρηματοδότηση προς το Μινσκ για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα και την κατασκευή κέντρων υποδοχής μεταναστών.
Σε αντίδραση προς αυτό, το Μινσκ έπαψε να τηρεί την συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την επανεισδοχή στην Λευκορωσία των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το έδαφός της, είπε.
«Προτείναμε στην ΕΕ να γίνουν διαβουλεύσεις για το θέμα, αλλά εισπράξαμε άρνηση. Εκτοτε, έχουμε προτείνει επανειλημμένως να ξεκινήσουμε διάλογο επί αυτής της προβληματικής, αλλά δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση», επέμεινε ο Βλαντίμιρ Μακέι.
Δήλωσε επίσης ότι η σημερινή μεταναστευτική κρίση είναι αποτέλεσμα «της απερίσκεπτης πολιτικής» των Βρυξελλών, που «έχουν προσκαλέσει τους πρόσφυγες και έχουν δηλώσει ότι θα τους υποδεχθούν».
Διαβεβαίωσε δε ότι το Μινσκ διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην επίλυση της κρίσης αυτής «το συντομότερο δυνατόν».
Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή το Κρεμλίνο
Από την άλλη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη μεταναστευτική κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και απέρριψε ως «παράλογο» άρθρο που ανέφερε ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική, κρατική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.
Η Μόσχα είναι στενός σύμμαχος του Μινσκ, το οποίο η ΕΕ κατηγορεί ότι έχει εξαπολύσει μια «υβριδική επίθεση» εναντίον της ωθώντας τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα στην Πολωνία.
Το Bloomberg ανέφερε χθες ότι η ΕΕ συζητά να επιβάλει κυρώσεις και στην Aeroflot στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες εναντίον της Λευκορωσίας, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση της υπόθεσής.
Η Aeroflot διέψευσε νωρίτερα σήμερα ότι συμμετέχει στη μαζική μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.
«Οι πληροφορίες ότι η Aeroflot συμμετείχε ή βοήθησε στην οργάνωση μαζικής μεταφοράς μεταναστών στο έδαφος της Λευκορωσίας είναι αναληθείς», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναρωτήθηκε αν όντως υπάρχουν σχέδια για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως αυτό δεν θα συμβεί.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας, όπου, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν βαριά οπλισμένοι άνδρες και από τις δύο πλευρές.
Η Μόσχα μέρος της λύσης
Η Ρωσία δεν εμπλέκεται «στη διακίνηση» μεταναστών που οργανώνει η Λευκορωσία προς την ΕΕ, αλλά έχει «την ικανότητα να επηρεάσει» το Μινσκ να τη σταματήσει, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
«Είναι προφανές ότι, αν και η Ρωσία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, είναι τουλάχιστον μέρος της λύσης καθώς η εξάρτηση της Λευκορωσίας από τη Μόσχα είναι ολοένα και μεγαλύτερη», πρόσθεσε.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τη Λευκορωσία και να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η διακίνηση και κατά συνέπεια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον δίαυλο», τόνισε ο Μπον, κατηγορώντας το Μινσκ ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες «σαν τροφή για κανόνια».
Το Παρίσι σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στη διάρκεια συνάντησης αύριο Παρασκευή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Παράλληλα οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε κυρώσεις σε έναν αριθμό οντοτήτων, επιχειρήσεων που οργανώνουν τη διακίνηση», αποκάλυψε ο Μπον αναφερόμενος στο αεροδρόμιο του Μινσκ και σε εταιρείες, κυρίως αεροπορικές.