ΚΟΣΜΟΣ

«Δείχνει» (και) την Τουρκία για την προσφυγική κρίση ο Πολωνός πρωθυπουργός

Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Την Τουρκία βάζει στο «κάδρο» της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, λέγοντας ότι η Αγκυρα διαδραματίζει ρόλο στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στo Μινσκ.

«Πριν από έναν ή δύο μήνες η Τουρκία φαινόταν να θέλει να συνεργαστεί στενά μαζί μας. Θα το πω ανοικτά εδώ, γιατί νομίζω ότι θα το ακούσουν και εκεί: Βλέπουμε ότι οι ενέργειες αυτές βρίσκονται φύσει σε πλήρη συγχρονισμό των τουρκικών ενεργειών με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία» ανέφερε.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι εξέφρασε το παράπονό του επειδή η Πολωνία προσέφερε στήριξη στην Τουρκία όταν είχε ανάγκη, αναφέροντας την πολωνική βοήθεια προς την Τουρκία στην κατάσβεση των πυρκαγιών που κατέκαψαν τις νότιες ακτές της το περασμένο καλοκαίρι.

«Η βοήθειά μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών, η βοήθειά μας στην προβολή της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας, δυστυχώς αποδείχθηκε μία μονόπλευρη χάρη» είπε για να διαμηνύσει: «Και αυτό δεν μας αρέσει και το ξεκαθαρίζουμε στους Τούρκους φίλους μας».

Οι πολωνικές αρχές έχουν καταγγείλει την τουρκική κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines και την αντίστοιχη ρωσική Aeroflot για μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η ΕΕ θα διερευνήσει τον τρόπο επιβολής κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες από τρίτες χώρες που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Η Turkish Airlines ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συμμορφώνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σε όλες τις πτήσεις της, όπως μετέδωσε με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η Turkish Airlines ελέγχεται από το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της χώρας, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τουρκικά drone

Ο Μάρεκ Σβιερτζίνσκι, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του πολωνικού ινστιτούτου Polityka Insight, επικαλούμενος τις δηλώσεις Μοραβιέτσκι, αναρωτήθηκε εάν η Πολωνία θα επέστρεφε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αγόρασε πρόσφατα από την Τουρκία.

Τον Μάιο, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία, ύψους 270 εκατ. δολαρίων, με την Τουρκία για την αγορά 24 τέτοιων αεροσκαφών.

Πτήσεις προς Μινσκ με τράνζιτ την Κωνσταντινούπολη

Eθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες κυρίως από το Ιράκ (Κούρδοι και Γιαζίντι), αλλά και τη Συρία αποτελούν την πλειονότητα των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από τη Λευκορωσία στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του αεροδρομίου του Μινσκ ανέφερε ότι προγραμματίζονται πτήσεις από την Αλγερία, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Κένυα, το Μαρόκο, τη Μολδαβία, το Κατάρ, τη Βενεζουέλα και το Βιετνάμ.

Ταξιδιωτικά γραφεία στο Ιράκ οργανώνουν «τουριστικά ταξίδια» στη Λευκορωσία, την ίδια ώρα που οι τιμές για ένα τέτοιο ταξίδι μειώνονται και παράλληλα αυξάνονται οι πτήσεις. Τα ταξιδιωτικά γραφεία της Λευκορωσίας προωθούν επίσης «ξεναγήσεις» στη Λευκορωσία από το Ιράκ. Στις 2 Αυγούστου, ανακοινώθηκε ότι άνοιξαν τρεις νέοι προορισμοί προς το Μινσκ από τις ιρακινές πόλεις Βασόρα, Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια.

Η άλλη διαδρομή που προτιμούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι μέσω της Κωνσταντινούπολης, από όπου παίρνουν την πτήση της Turkish Airlines για το Μινσκ. Στην Κωνσταντινούπολη φτάνουν είτε οδικώς είτε αεροπορικώς.

Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία, όπως και ο εναέριος χώρος της Ρωσίας, αποτελεί πέρασμα στο ταξίδι προς το Μινσκ.

Πτήσεις τσάρτερ με προορισμό το Μινσκ αναφέρθηκαν και από τη Δαμασκό, πρωτεύουσα της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης