ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ανέβασαν τόνους Κλίντον - Σάντερς στο... νεοϋρκέζικο ντιμπέιτ

REUTERS/Lucas Jackson

Λίγες μόνο μέρες πριν την καθοριστική μάχη τους στη Νέα Υόρκη, η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς ανέβασαν τους τόνους της μεταξύ τους πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ -που υπολείπεται σε αριθμό εκλεκτόρων αλλά και δημοσκοπικά στην κρίσιμη αυτή πολιτεία- επέκρινε την αντίπαλό του για τους οικονομικούς δεσμούς της με την Wall Street αλλά και για τη στήριξη που έδωσε στον πόλεμο στο Ιράκ.

"Έχει η υπουργός Κλίντον την εμπειρία και την εξυπνάδα να είναι πρόεδρος; Φυσικά και ναι", είπε ο κ. Σάντερς. Για να προσθέσει: "Ωστόσο αμφισβητώ την κρίση της".

Από την άλλη, η πρώην υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε το κατά πόσο ο Μπέρνι Σάντερς έχει σκεφθεί επαρκώς τις πολιτικές του προτάσεις δεδομένης της δυσκολίας του να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε πρόσφατη συνέντευξή του στη New York Daily News.

"Είναι εύκολο να διαγνώσεις το πρόβλημα. Είναι άλλο πράγμα όμως να κάνει κάτι γι' αυτό", είπε χαρακτηριστικά η κα Κλίντον.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπογράψει νόμο που θα καθιερώνει κατώτατο ομοσπονδιακό μισθό στα 15 δολάρια την ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Μπέρνι Σάντερς έχει κερδίσει επτά από τις οκτώ τελευταίες προκριματικές αναμετρήσεις σε όλη την Αμερική πυροδοτώντας κλίμα ενθουσιασμού στους υποστηρικτές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 25.000 υποστηρικτές του προσήλθαν σε ομιλία του στην Washington Square του Μανχάταν την Τετάρτη.

Ο κ. Σάντερς υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει τις προηγούμενες επιστροφές φόρων του την Παρασκευή ενώ μίλησε ιδιαιτέρως θερμά για την απειλή της κλιματικής αλλαγής. "Αυτά τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά", είπε για τις πολιτικές του Μπαράκ Ομπάμα. Κάλεσε παράλληλα τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να δώσουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στο ΝΑΤΟ.

Ενώ για τον ρόλο της Αμερικής στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος είπε ότι "δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μονόπλευροι".

Από τη μεριά της, η Χίλαρι Κλίντον -αφού αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει αντίγραφα των επί πληρωμή ομιλιών της για κάποιες από τις οποίες την κατηγορεί ειδικότερα η άλλη πλευρά- ήταν εξαιρετικά επιθετική αναφορικά με τις θέσεις του κ. Σάντερς για τον έλεγχο των όπλων, σημειώνοντας ότι είχε ψηφίσει να προστατευτούν οι κατασκευαστές τους από νομικές ευθύνες.

Υπεραμύνθηκε του ρόλου της στην επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη, έχοντας δεχθεί τα "πυρά" του κ. Σάντερς στον απόηχο και της παραδοχής Ομπάμα ότι η έλλειψη προετοιμασίας της χώρας για τη μετά - Καντάφι εποχή ήταν ίσως το μεγαλύτερο λάθος της οκταετούς προεδρίας του.

Τάχθηκε φανατικά υπέρ των δικαιωμάτων στην άμβλωση, δεχόμενη ένθερμα χειροκροτήματα από το πλήθος.

Στο ντιμπέιτ το οποίο συντόνισε το CNN και η δημοσιογραφική του ομάδα στη Νέα Υόρκη, επικράτησαν ίσως για πρώτη φορά στη μάχη των Δημοκρατικών -εν αντιθέσει με αυτή των Ρεπουμπλικανών που συμβαίνει κατά κόρον- προσωπικές αναφορές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο γερουσιαστής θα πρέπει να πετύχει μια ανατροπή στη Νέα Υόρκη και να κερδίσει μια πολιτεία που εθεωρείτο εν πολλοίς χαμένη για να παραμείνει ζωντανός στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ήδη κερδίσει 1.758 εκλέκτορες, έναντι 1.069 του Μπέρνι Σάντερς επί συνόλου 2.383 που απαιτούνται για την υποψηφιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης