ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό - Πολωνία: Ο Πούτιν «εγκέφαλος» της υβριδικής επίθεσης - Στη Βαρσοβία ο Σαρλ Μισέλ

AP Photo / Czarek Sokolowski

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το κύμα μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι αυτή η «υβριδική» επίθεση κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ.

Οι κατηγορίες αυτές του Μοραβιέτσκι εξαπολύθηκαν την ώρα που χιλιάδες απελπισμένοι μετανάστες έχουν παγιδευτεί εν μέσω ψύχους στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας, όπου η παρουσία στρατιωτών και από τις δύο πλευρές εγείρει φόβους για μια σύγκρουση.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο «είναι ο εκτελεστής της τελευταίας επίθεσης, όμως ο εγκέφαλός της βρίσκεται στη Μόσχα και αυτός είναι ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του πολωνικού κοινοβουλίου.

«Οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή μεταφέρονται στη Λευκορωσία με αεροσκάφη και χρησιμεύουν ως ανθρώπινες ασπίδες για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Πολωνία και την ΕΕ. Η υπεράσπιση των συνόρων της Πολωνίας ισοδυναμεί με την υπεράσπιση του ανατολικού άκρου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Γερμανία, που κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι εκμεταλλεύεται τους μετανάστες στέλνοντάς τους στα σύνορα με την Πολωνία, ζήτησε να επιβληθούν στη Λευκορωσία νέες κυρώσεις από την ΕΕ.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όλους όσοι συμμετέχουν στη στοχευμένη εμπορία μεταναστών», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας σε ανακοίνωση , προειδοποιώντας ότι η ΕΕ εργάζεται για να “επεκτείνει και να ενισχύσει (...) τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Λουκασένκο”.

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν εδώ και μήνες τον Λευκορώσο πρόεδρο πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

“Αποτελεί μέρος της απάνθρωπης προσέγγισης και του γκανγκστερικού τρόπου δράσης του καθεστώτος Λουκασένκο”, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο από τις Βρυξέλλες μετά την παρέμβαση της ΕΕ σε 13 χώρες με αίτημα να εμποδίσουν τους πολίτες τους να αναχωρούν για τη Λευκορωσία.

Το Μινσκ απέρριψε τις κατηγορίες και έκρινε ότι η Πολωνία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα μην επιτρέποντας στους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της. Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, υπογράμμισε ότι η χώρα του “δεν θα γονατίσει” μπροστά στην ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέδωσε την εισροή μεταναστών στις στρατιωτικές “περιπέτειες” της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

“Για ποιο λόγο η ΕΕ προσέφερε πόρους για να μείνουν στο τουρκικό έδαφος οι μετανάστες που κατευθύνονταν προς την Ένωση από την Τουρκία;”, διερωτήθηκε ο Λαβρόφ. “Για ποιο λόγο δεν μπορούν να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο τους Λευκορώσους;”.

Μετανάστες ως όπλο

Η κρίση οξύνθηκε τη Δευτέρα, όταν εκατοντάδες μετανάστες έφτασαν πεζή μέχρι τα σύνορα επιθυμώντας να περάσουν στην Πολωνία. Όμως εγκλωβίστηκαν μπροστά από το συρματόπλεγμα που έχει εγείρει στα σύνορα η Βαρσοβία, η οποία έχει στείλει στην περιοχή μεγάλο αριθμό αστυνομικών και στρατιωτικών.

Η Πολωνία και η Λευκορωσία ανακοίνωσαν χθες ότι 3.000 με 4.000 μετανάστες, κυρίως Κούρδοι από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα, απέναντι από το χωριό Κουζνίτσα.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στο σημείο, όμως εικόνες που μεταδόθηκαν από τις αρχές των δύο χωρών δείχνουν εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε σκηνές ή ακόμη και στο έδαφος να προσπαθούν να ζεσταθούν γύρω από φωτιές την ώρα που η θερμοκρασία στην περιοχή πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο, επιμένοντας ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορά της.

Στη Λιθουανία, που επίσης μοιράζεται σύνορα με τη Λευκορωσία, το κοινοβούλιο ψήφισε χθες, Τρίτη, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα καθώς φοβάται ότι οι παγιδευμένοι μετανάστες θα αναζητήσουν άλλες οδούς.

Εξάλλου η ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι η Πολωνία έχει αναπτύξει 10.000 στρατιώτες στα σύνορα χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως το Μινσκ και κατήγγειλε την παραβίαση των αμοιβαίων συμφωνιών ασφαλείας.

Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει “μια μεγάλη ομάδα Λευκορώσων αξιωματικών” κοντά στον καταυλισμό των μεταναστών.

Σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρόκειται να μεταβεί στη Βαρσοβία για να συζητήσει “την κρίση στα σύνορα της ΕΕ”.

Εδώ και μήνες οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Μινσκ ότι δίνει σκοπίμως βίζες σε μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην ΕΕ προκειμένου να την εκδικηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης που ξέσπασε έπειτα από την αμφιλεγόμενη νίκη τον Αύγουστο του 2020 του Λουκασένκο.

Πολωνία:Πολλές απόπειρες παραβίασης των συνόρων τη νύκτα

Πολλές απόπειρες παραβίασης των συνόρων της Πολωνίας με τη Λευκορωσία έγιναν στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε σήμερα στο δημόσιο πολωνικό ραδιοσταθμό ο πολωνός υπουργός Άμυνας.

Η Πολωνία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες - από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική - να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα προς την ΕΕ, εκδικούμενη για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Μινσκ για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Δεν ήταν μια ήρεμη νύκτα. Στην πραγματικότητα υπήρξαν πολλές απόπειρες παραβίασης των πολωνικών συνόρων. Απ' ό,τι άκουσα ... σταματήσαμε όλους αυτούς που παραβίασαν», δήλωσε ο Μάριους Μπλάστσακ στον ραδιοσταθμό PR1, προσθέτοντας ότι 15.000 στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στα σύνορα.

Το Μινσκ κατηγορεί τη Βαρσοβία ότι κακοποίησε μετανάστες

Οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγόρησαν την Πολωνία ότι κακοποίησε τέσσερις μετανάστες στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπου εκτυλίσσεται μια μεταναστευτική κρίση πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ του Μινσκ και της Δύσης.

“Είδαμε τα πολλά τραύματα στα σώματα των μεταναστών, οι πολωνικές δυνάμεις της τάξης τους συμπεριφέρθηκαν βίαια και τους έδιωξαν από το συρματόπλεγμα που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία”, ανακοίνωσε η λευκορωσική υπηρεσία φύλαξης συνόρων.

Σε ανακοίνωσή της στον λογαριασμό της στο Telegram διευκρίνισε ότι οι τέσσερις άνδρες, κουρδικής καταγωγής, εντοπίστηκαν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το Μινσκ δείχνουν πολλές σκηνές κοντά στο συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Λευκορωσία από την Πολωνία. Τρεις άνδρες, με αίματα στα χέρια και το πρόσωπο, φαίνονται στο βίντεο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης