Σε επιπλέον χρόνια φυλακής καταδικάστηκε ο αρχιστρατολόγος των τζιχαντιστών
Σε 15 χρόνια χρόνια φυλάκισης καταδίκασε βελγικό δικαστήριο τον Χαλίντ Ζερκανί, τον τζιχαντιστή "μέντορα" των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Associated Press. Ο Ζερκανί, πριν καν συμβούν οι συγκεκριμένες επιθέσεις είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκισης, όμως το εφετείο αύξησε την ποινή του.
Ο Ζερκανί, θεωρείται ο μέντορας και ο εντολοδόχος της πλειοψηφίας των τζιχαντιστών που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τις πολύνεκρες επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Μέσα από τη φυλακή, που βρίσκεται από το 2014, ο Χαλίντ Ζερκανί ή «Άγιος Βασίλης», όπως είναι το προσωνύμιό του, παρακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τους ακολούθους του.
Ο Ζερκάνι έζησε στην πόλη Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, για αρκετό καιρό στρατολογώντας νέους , μελλοντικούς τζιχαντιστές. Είχε μια θαμνώδη γενειάδα και κοιλιά, και πρόσφερε απλόχερα χρήματα και συμβουλές σε μουσουλμάνους που ήθελαν να πολεμήσουν στη Συρία και τη Σομαλία, ή απλά να σπείρουν τον όλεθρο στην Ευρώπη.
Όταν η βελγική αστυνομία κατέσχεσε τον υπολογιστή του, το 2014, βρήκαν μια μεγάλη συλλογή από εξτρεμιστικά, αναγνώσματα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν: «Τριάντα οχτώ τρόποι συμμετοχής στο Τζιχάντ», «Δεκαέξι απαραίτητα αντικείμενα πριν πάτε στη Συρία».
Τον περασμένο Ιούλιο, το βελγικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε 12 χρόνια φυλάκισης, για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα, τον κατονόμασαν «μέντορα» του ISIS στην Ευρώπη, που μεταλαμπάδευσε όλες αυτές τις εξτρεμιστικές θεωρίες και ιδέες στην ευαίσθητη και ταραγμένη νεολαία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της New York Times και τις δηλώσεις του βέλγου ομοσπονδιακού εισαγγελέα Μπέρναρντ Μισέλ (Bernard Michel).
Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο 42χρονος Ζερκανί, αρνήθηκε την εμπλοκή του με το χώρο της τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι αποδείξεις του δικαστηρίου περιελάμβαναν καταγγελίες κατοίκων του Μόλεμπεκ και ακτιβιστών που γνώριζαν τη δράση του. Φαίνεται από την ετυμηγορία, ότι είχε στενή επαφή με τους περισσότερους από τους δράστες που χτύπησαν το Παρίσι, όπως και τους μακελάρηδες των Βρυξελλών.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, ο φερόμενος ως «άντρας με το καπέλο», που χτύπησε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπως και ο αδελφός του Σουλειμάν. Μάλιστα, ο τελευταίος, είχε ταξιδέψει στη Συρία με τη βοήθεια του Ζερκανί, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της Ασφάλειας, που επικαλείται η New York Times. Ο αδελφός του Αμπρινί, φαίνεται να πέθανε το 2014, πολεμώντας στο όνομα του Ισλαμικού κράτους, στη Συρία. Ακόμη ένας βετεράνος που είχε αναμειχτεί στα δρώμενα της Συρίας, ο Ρέντα Κρίκετ (Reda Kriket), συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα στη Γαλλία. Διέμενε στο διαμέρισμα του Ζερκανί και για ένα χρόνο, και του είχε δανείσει το αυτοκίνητό του, μια Mercedes, αναφέρουν οι εισαγγελείς.
Στον τρομοκρατικό κύκλο του «Άγιου Βασίλη», ήταν και ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ (Adbelhamid Abaaoud), επίσης κάτοικος του Μόλενμπεκ, αλλά και ο Ναχίμ Λακραουί (Najim Laachraoui), σύμφωνα με όσα πιστεύουν οι βελγικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι και Σαλά Αμπντεσλάμ ήταν μέλος του τρομοκρατικού κύκλου του Μολενμπέκ.
Η Χάγουα Κέιτα (Hawa Keita), μια μετανάστρια από το Μπαλί, αναφέρει ότι ο γιός της, Γιόνι Μάινε (Yoni Mayne), ασπάστηκε τον ριζοσπαστισμό του Ισλάμ, μετά από επιρροή του Ζερκανί. Η ίδια μάλιστα, πίστευε ότι ο γιός της έχει πεθάνει σε πόλεμο της Συρίας, το 2014. «Είναι μάγος», ανέφερε σε συνέντευξή της. «Είναι ο ίδιος ο Σατανάς».
Ένας Βέλγος, μαροκινής καταγωγής, είχε ξεκινήσει την πρώτη έρευνα για το ρόλο του στο Μόλενμπεκ, πριν από μια δεκαετία. Ο ίδιος αναφέρει στη NYT, ότι η ριζοσπαστική σκηνή κυριαρχείται από έμπειρους εξτρεμιστές κληρικούς και τα θρησκευτικά δόγματά τους. Αυτό έχει μετεξελιχτεί με το πέρασμα του καιρού σε μια προπαγάνδα υπέρ των σκοπών του Ισλαμικού Κράτους.
Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί ληστές και γκάνγκστερ γιατί τους χρειάζονται άνθρωποι με γνώσεις πάνω στα όπλα. «Αναμίξτε αυτό, με το δόγμα του Ισλάμ, και θα έχετε μια πλήρη εικόνα του Μόλεμπεκ», αναφέρει συγκεκριμένα.
Ο Ζερκανί, γεννήθηκε στη Ζενάτα (Zenata), μια περιοχή του βόρειου Μαρόκου και είχε ζήσει στην Ισπανία και την Ολλανδία, πριν μετακομίσει στο Βέλγιο στα 28 του. Ένας ερευνητής αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα κατανοητό πως ο Ζερκανί έγινε τόσο έμπιστο μέλος του ISIS και ένας από τους μεγαλύτερους «κυνηγούς ταλέντων». Μια θεωρία είναι ότι προτάχθηκε στην οργάνωση από τη Φατίμα Αμπερκάν (Fatima Aberkan),νύφη ενός μέλους της Αλ Κάιντα. Η γυναίκα, καταδικάστηκε από το βελγικό δικαστήριο σε πέντε χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή της στην τρομοκρατική οργάνωση. Η ίδια, με τα πέντε παιδιά της, πέρασαν χρόνο στη Συρία, δίπλα στο Ισλαμικό Κράτος. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ταξίδεψε στη Συρία, οι Αρχές αναφέρουν ότι ήταν σε στενή επαφή με 18 περίπου άτομα που επικοινωνούσε μαζί τους τακτικά από το 2012-2014.
Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον Ζερκάνι τον Φεβρουάριο του 2014 με σημαντικές κατηγορίες, ανάμεσά σε αυτές ήταν και ότι ήταν διοργανωτής τρομοκρατικών ενεργειών. Καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με 29 άλλους σε 12 χρόνια φυλάκισης, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να αυξηθεί σε 15 χρόνια η ποινή του, στη δίκη που συνεχίστηκε το Φεβρουάριο. Κουβαλούσε πάνω του, 4.397 ευρώ, όταν συνελήφθη. Του κατασχέθηκαν κλεμμένα διαβατήρια, διάφορες τηλεφωνικές συσκευές και φορητοί υπολογιστές. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστηρίου, είχε καλέσει 47 φορές στη Συρία και 89 στην Τουρκία, μέσα σε 10 μέρες, τον Δεκέμβρη του 2013.
Πολύ πριν ο ISIS γίνει «μόδα», το έγκλημα ήταν σαν ενδημία στο Μόλεμπεκ, για αυτό πολλοί κατηγόρησαν τότε τον Μουρέο (Moureaux), πρώην δήμαρχο των Βρυξελλών. Το 2010, προκλήθηκε σάλος όταν ένας άντρας άνοιξε πυρά κατά αστυνομικών.
Ο δράστης, συνελήφθη, και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Αφέθηκε μετά από τέσσερα χρόνια ελεύθερος. Ο άντρας αυτός ήταν ο Ιμπραήμ Μπακραουί (Ibrahim Bakraoui), ένας από τα δύο αδέλφια που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου.