COP26 - Αναστασιάδης: Η Κύπρος επιζητεί ενίσχυση περιφερειακής συνεργασίας για την Κλιματική Αλλαγή
Ανανεώθηκε:
Η Κύπρος επιζητεί την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω συντονισμένων συνεργειών και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν επίκεντρο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη.
Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας τη Σύνοδο η οποία πραγματοποιείται σε καίρια χρονικά στιγμή, σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις από την Κλιματική Αλλαγή μπορούν να μειωθούν μόνο αν όλοι συνεργαστούν και λειτουργήσουν συλλογικά με κοινή προσήλωση και με την αίσθηση του κατεπείγοντος.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ώστε να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποσχέσεών μας. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι οδηγούμαστε στην πράσινη ανάπτυξη, αφού όχι μόνο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται αλλά γινόμαστε και μάρτυρες ανά το παγκόσμιο», μεταξύ άλλων, καταστροφικών πυρκαγιών, καύσωνα, αποψίλωσης των δασών, ξηρασίας και ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πρόσθεσε ότι «για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Κύπρος υιοθετεί πλήρως και στηρίζει τις πρωτοβουλίες και διακηρύξεις της COP26, για τα δάση και την εκμετάλλευση της γης, για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα, για τη μετάβαση σε μηδενικούς ρύπους από τα μεταφορικά μέσα και την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για μείωση της χρήσης μεθανίου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμα ότι η Κύπρος παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και των στόχων της ΕΕ για μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.
«Ως ένα πρώτο βήμα για να πετύχουμε αυτούς τους φιλόδοξους, αλλά πολύ αναγκαίους στόχους, η χώρα μου θα διαθέσει πέραν των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026 για υιοθέτηση νέων πολιτικών και μέτρων αναφορικά με τη χρήση καθαρότερων καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και για την προώθηση των αναγκαίων επενδύσεων στους συναφείς τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας, της χρήσης γης, της προστασίας των δασών και της διαχείρισης αποβλήτων», σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ως μια μικρή χώρα αναγνωρίζουμε ότι η εθνική μας συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι περιορισμένη.
Συνεπώς, επιζητούμε την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω συντονισμένων συνεργειών και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν επίκεντρο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία για δημιουργία ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, με τη συμμετοχή πέραν των 240 επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή μας, όπως επίσης και πολλών διεθνών οργανισμών που ήδη ετοιμάζουν εισηγήσεις, μέτρα και συγκεκριμένες λύσεις.
Με την ολοκλήρωση του επιστημονικού μέρους του Σχεδίου Δράσης που θα θέσει τα θεμέλια των μελλοντικών μας ενεργειών, εντός των προσεχών μηνών θα διοργανώσουμε μια υπουργική συνάντηση και μια σύνοδο ηγετών, με τις οποίες θα ξεκινήσει ο κατάλληλος συντονισμός και οι μηχανισμοί εποπτείας για την εφαρμογή των δεσμεύσεών μας».