ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος του μπακαλιάρου»: Σε θέσεις μάχης Βρετανία και Γαλλία

AP Photo / Pierre Guillaume

Το Λονδίνο απείλησε την Παρασκευή ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που θα ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Γαλλία, στη μεταξύ τους διαμάχη για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit εποχή.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο «να ξεκινήσει τη διαδικασία διευθέτησης των αντιδικιών που προβλέπεται στην εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και, μεταξύ άλλων, «να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους στην αλιευτική δραστηριότητα της ΕΕ» στα χωρικά της ύδατα, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Παρίσι και Λονδίνο αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της Συνόδου G20.

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στο Λονδίνο, Κατρίν Κολονά, κλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής να συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουέντι Μόρτον.

Το χρονικό της έντασης στο κανάλι της Μάγχης

Η ένταση συσσωρεύεται εδώ και μήνες. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε την έκδοση αδειών σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Παρισιού που είχε απειλήσει τον Μάιο μέχρι και με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί του Τζέρσεϊ που βρίσκεται υπό τη συνταγματική προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική πλευρά αντιτίθεται στο επιχείρημα της Γαλλίας, αφού υποστηρίζει ότι έχει επιτρέψει σε πάνω από 1.700 ευρωπαϊκά αλιευτικά να δρουν στα βρετανικά ύδατα κάνοντας δεκτό 98% των αιτήσεων. Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας Ανίκ Ζεραρντέν αμφισβητεί τα νούμερα αυτά, επιμένοντας ότι το 10% των αιτήσεων έχει απορριφθεί και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα σε γαλλικά αλιευτικά.

Το ζήτημα σήμερα το πρωί πήρε διαστάσεις και στο βρετανικό κοινοβούλιο καθώς η Γαλλία έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν: αποκλεισμό των βρετανικών αλιευτικών από τα γαλλικά λιμάνια, αυστηροποίηση των τελωνειακών και συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, ενώ επαναφέρει και την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης στο Τζέρσεϊ, αν δεν λυθεί το θέμα των αδειοδοτήσεων το οποίο έχει προκύψει μετά το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης