ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - BBC: Σχέδιο δέκα σημείων για τη βελτίωση της αμεροληψίας του

Βρετανία - BBC: Σχέδιο δέκα σημείων για τη βελτίωση της αμεροληψίας του
AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Το BBC, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας που δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις και κατηγορείται συχνά ότι δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της χώρας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο με το οποίο ελπίζει ότι θα βελτιώσει την αμεροληψία του.

Έχοντας γίνει στόχος της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον και αντιμετωπίζοντας έντονο ανταγωνισμό από τις πλατφόρμες όπως το Netflix, το BBC ενεπλάκη επίσης σε πολλά σκάνδαλα, όπως εκείνο με τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνας, πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, την οποία πήρε ο δημοσιογράφος χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

Το σχέδιο των δέκα σημείων που παρουσιάστηκε σήμερα προβλέπει κυρίως την εκπαίδευση του προσωπικού για να βελτιωθεί η αμεροληψία, την τακτική ανασκόπηση του περιεχομένου του BBC, την αύξηση της διαφάνειας και μια πολιτική που θα ευνοεί τους καταμηνυτές ατασθαλιών.

«Οι δημοσιογραφικές αξίες της αμεροληψίας, της εγκυρότητας και της εμπιστοσύνης είναι τα θεμέλια της σχέσης μας με το κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι.

«Οι αλλαγές που ανακοινώσαμε, επιτρέπουν όχι μόνο να διασφαλίσουμε ότι μάθαμε από τα διδάγματα του παρελθόντος αλλά επίσης και ότι θα προστατεύσουμε αυτές τις αξίες στο μέλλον», πρόσθεσε.

Στο σχέδιο επαναλαμβάνονται οι συστάσεις μιας έκθεσης που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία συντάχθηκε με αφορμή μια προηγούμενη αναφορά, συντριπτική για το BBC και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση της συνέντευξης της πριγκίπισσας Νταϊάνας το 1995. Ο οπτικοακουστικός γίγαντας της Βρετανίας κατηγορήθηκε επίσης για μεροληψία, για παράδειγμα στην κάλυψη των εξελίξεων του Brexit, καθώς και για λονδρέζικο ελιτισμό.

Αντιμέτωπο με αυτές τις κατηγορίες, το BBC προσπαθεί να μεταφέρει ορισμένες υπηρεσίες του στην επαρχία και αυστηροποίησε τους κανόνες όσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η πολιτική πίεση που δεχόταν το BBC εντάθηκε πρόσφατα με τον διορισμό της νέας υπουργού Πολιτισμού, της Ναντίν Ντόρις, η οποία θεωρείται πολύ επικριτική απέναντί του. Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Ντόρις είπε ότι επιδιώκει «μια πραγματική αλλαγή», κατηγορώντας τους εργαζομένους του BBC ότι έχουν «όλοι τις ίδιες πολιτικές προκαταλήψεις» και ότι «μιλούν πολύ για τη διαφορετικότητα, χωρίς να μιλούν για τα παιδιά λαϊκής καταγωγής».