ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκές χώρες κατά Ισραήλ για την επέκταση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη

Ευρωπαϊκές χώρες κατά Ισραήλ για την επέκταση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη
Από τις εργαίες κατασκευής νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη AP Photo/Ariel Schalit, File

Να ανακαλέσει την απόφαση κατασκευής άνω των 3.000 νέων κατοικιών στους οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης καλούν το Ισραήλ 12 ευρωπαϊκές χώρες με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα, Πέμπτη, από κοινού.

Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν τα υπουργείοα Εξωτερικών της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, οι χώρες επισημαίνουν πως αντιτίθενται στην επέκταση των οικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Καλούμε όλες τις πλευρές στηρίξουν τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση της συνεργασίας και τη μείωση των εντάσεων» τονίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Έγκριση για 3.144 κατοικίες στη Δυτική Όχθη

Αψηφώντας την εντονότερη έως σήμερα κριτική έναντι ανάλογων σχεδίων από τη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ ενέκρινε χθες την κατασκευή 3.144 κατοικιών για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επιτροπή σχεδιασμού της Πολιτικής Διοίκησης έδωσε το οριστικό «πράσινο φως» για την οικοδόμηση 1.800 κατοικιών, ενώ ενέκρινε και άλλες 1.344 κατασκευές που αφορούν σε κατοικίες σε εβραϊκούς οικισμούς στη βόρεια και νότια Δυτική Όχθη.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα αφότου η αμερικανική διπλωματία επέκρινε την πολιτική εποικισμού του Ισραήλ, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει «βαθύτατα ανήσυχη».

Περίπου 475.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν σήμερα στη Δυτική Όχθη, δίπλα σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Ο εποικισμός, που είναι παράνομος με βάση το Διεθνές Δίκαιο συνεχίζεται από το 1967, από όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις.