ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Υπεραμύνεται της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με βολές κατά της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Armando Franca

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο Πέτερ Σιγιάρτο, εξέφρασε χθες Τετάρτη την αλληλεγγύη της κυβέρνησής του στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, αναφερόμενος στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία, ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας επέκρινε παράλληλα τη στάση της ΕΕ όσον αφορά την οικοδόμηση φρακτών στα εξωτερικά σύνορά της.

«Όταν ακούμε τους γραφειοκράτες και τους επιτρόπους στις Βρυξέλλες να μιλούν εναντίον των φρακτών στα σύνορά μας, μερικές φορές αναρωτιόμαστε αν αυτοί οι άνθρωποι ζουν στον ίδιο πλανήτη με εμάς», ανέφερε ο κ. Σιγιάρτο έπειτα από τη συνάντηση εννέα ΥΠΕΞ των χωρών της λεγόμενης ανατολικής πτέρυγας του NATO.

Οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας κατηγορούν τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκο ότι φέρνει εσκεμμένα πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες και τους στέλνει στα εδάφη τους σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησής του.

Τον Μάιο, ο κ. Λουκάσενκα διεμήνυσε ότι το Μινσκ δεν θα εμποδίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κινούνται προς τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Έκτοτε, η ροή μεταναστών αυξήθηκε θεαματικά.

Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία αντέδρασαν αυξάνοντας τα μέτρα φύλαξης των συνόρων και στήνοντας φράκτες μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων με αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

Σε επίπεδο ΕΕ, γίνεται έντονη συζήτηση το τελευταίο διάστημα για το εάν και κατά πόσον αυτή είναι η σωστή προσέγγιση.

«Δυστυχώς συνηθίσαμε την πίεση από τον νότο, αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε επίσης την πίεση κι από τα ανατολικά», επέμεινε ο ούγγρος ΥΠΕΞ.

Για τον κ. Σιγιάρτο, η μετανάστευση είναι σήμερα «ακόμη πιο επικίνδυνο φαινόμενο απ’ ό,τι προηγουμένως».

Για να εμποδίζεται η διέλευση προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν ύψωσε φράκτες στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία όταν ξέσπασε η κρίση του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης