Ρωσία: Να μην επιτραπεί στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν
Ανανεώθηκε:
Η Ρωσία κάλεσε την Τετάρτη τις χώρες που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο.
«Καλούμε τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν τη στρατιωτική παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που σκοπεύουν να μετακινηθούν εκεί μετά την αποχώρησή τους από το έδαφος του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε βιντεομήνυμα που απήυθυνε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών (Ιράν, Κίνα, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν).
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν πάντα το Αφγανιστάν, μόνο ως εργαλείο για να επιλύσουν τους δικούς τους ιδιοτελείς γεωπολιτικούς στόχους.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το Αφγανιστάν σήμερα είναι μια χώρα η οποία στην ουσία αναγκάζεται να αρχίσει από το μηδέν, να βγει από τα ερείπια στην κυριολεξία και μεταφορικά.
Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν «θέλει και θα μπορεί» να επιτεθεί στις ΗΠΑ σε έξι μήνες
Εν τω μεταξύ, χθες, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε έξι μήνες και ότι έχει την πρόθεση να το κάνει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου.
Ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν οι Ταλιμπάν -που είναι αντίπαλοι του Ισλαμικού Κράτους- έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο.
«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών επί του παρόντος εκτιμά ότι τόσο το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν όσο και η Αλ Κάιντα έχουν την πρόθεση να εκτελέσουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ακόμη και κατά των ΗΠΑ, όμως καμία από τις δύο [οργανώσεις] δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Θα μπορούσαμε να δούμε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν να αναπτύσσει αυτή τη δυνατότητα κάποια στιγμή σε έξι με δώδεκα μήνες» επισήμανε.
Κατά τον Κόλιν Καλ, η Αλ Κάιντα θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο -«ένα με δύο χρόνια».