ΚΟΣΜΟΣ

Νέα δεδομένα για το αριστούργημα του Καραβάτζιο που βρέθηκε σε σοφίτα

REUTERS/ Charles Platiau

Πιθανόν ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης ανακαλύφθηκαν από ιδιοκτήτη ενός σπιτιού, κοντά στην Τουλούζη, όταν επισκεύαζε την οροφή του σπιτιού του.

Βρήκε έναν πίνακα ζωγραφικής που σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα είναι έργο του διάσημου Ιταλού καλλιτέχνη Καραβάτζιο.

Το 400 ετών, έργο τέχνης , που ανακαλύφθηκε το 2014, μελετάται εδώ και δύο χρόνια από τους εμπειρογνώμονες.
Ονομάζεται «Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη». Στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, η Ιουδίθ, μια νέα Ιουδαία χήρα, κατορθώνει με την εμπιστοσύνη της στο Θεό να εμψυχώσει τους πολιορκημένους συμπατριώτες της και να σκοτώσει τον αρχηγό των Ασσυρίων Ολοφέρνη, οι οποίοι πανικοβάλλονται και τρέπονται σε φυγή.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν το έργο που βρέθηκε στη σοφίτα είναι στην πραγματικότητα το χαμένο αριστούργημα του Καραβάτζιο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί και να είναι. Συγκεκριμένα, ο παριζιάνος εμπειρογνώμων της τέχνης, Τουρκέν είναι πεπεισμένος για την αυθεντικότητά του και έχει ήδη περιγράψει την ανακάλυψη ως «την πιο όμορφη στιγμή στην καριέρα μου». «Το περίεργο φως, η ενέργεια που είναι χαρακτηριστική του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, από ένα σταθερό χέρι και τα εικονογραφικά στοιχεία, σημαίνουν πως ο πίνακας είναι αυθεντικός» δήλωσε ο Τουρκέν στον γαλλικό Τύπο, την Τρίτη. «Ένας μέσος καλλιτέχνης ή κάποιος που αντιγράφει πίνακες, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό» πρόσθεσε.

Η απάντηση στο ερώτημα αν είναι γνήσιος ή όχι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, δεδομένου ότι οι αρχικές εκτιμήσεις θέτουν την αξία του αριστουργήματος στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Οι γαλλικές αρχές δεν θέλουν να ρισκάρουν να ανακοινώσουν κάτι πρόωρα. Μάλιστα, και το υπουργείο πολιτισμού χαρακτήρισε τον πίνακα ως «Εθνικό Θησαυρό» που σημαίνει ότι υπάρχει ένας περιορισμός 30 μηνών μέχρις ότου οι ειδικοί αποφανθούν για την αυθεντικότητά του. «Ο πίνακας πρέπει να παραμείνει σε γαλλικό έδαφος ως ένα πολύ σημαντικό ορόσημο της ζωγραφικής του Καραβάτζιο» αναφέρει η ιστοσελίδα της κυβέρνησης «Journal Officiel».

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, η γκαλερί του Λούβρου θα ενδιαφερθεί πιθανότατα για την αγορά του, αλλά θα πρέπει να βρει τα χρήματα.

Ο Καραβάτζιο ζωγράφισε δύο εκδοχές του πίνακα, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης στη Ρώμη, ενώ ο άλλος εξαφανίστηκε περίπου έναν αιώνα αφότου τον ζωγράφισε.

Εκπρόσωπος του Λούβρου δήλωσε στην Local, πως οι επικεφαλής είδαν τον πίνακα, αλλά πως θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια προτού διευκρινιστεί αν είναι όντως ο δεύτερος πίνακας της Αποκεφάλισης του Ολοφέρνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης