ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πλησιάζουν τα 20 εκατομμύρια τα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη

Κορωνοϊός: Πλησιάζουν τα 20 εκατομμύρια τα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη
AP Photo/Efrem Lukatsky

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην ανατολική Ευρώπη σύντομα θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες εξάρσεις της Covid-19.

Οι χώρες αυτές έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, με λιγότερο από τον μισό πληθυσμό να έχει λάβει μία δόση.

Η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή, καθώς το 62% του πληθυσμού της έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ η Ουκρανία έχει χορηγήσει μόλις στο 19% των κατοίκων της μία δόση, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data.

Οι νέες μολύνσεις στην περιοχή αυξάνονται σταθερά και τώρα κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 83.700 νέα περιστατικά κάθε ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters έως την Παρασκευή.

Αν και αυτό είναι μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, η ανατολική Ευρώπη αντιστοιχεί περίπου στο 20% όλων των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, τρεις από τις πέντε χώρες που ανακοινώνουν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως είναι στην ανατολική Ευρώπη --Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία.

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα - Δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια

Οι περισσότερες κοινωνικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους ύστερα από την άρση των περιορισμών, και ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, είναι ο λόγος για την αύξηση στα κρούσματα COVID-19 σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο Μάικ Ράιαν, ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι αρμόδιας για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων.

Καθώς το κύμα των μολύνσεων εντείνεται, πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη είναι διχασμένες μεταξύ της δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια και της μεταμέλειας κάποιων ανεμβολίαστων.

Εκατοντάδες έχουν διαδηλώσει στη Σόφια και σε άλλες πόλεις κατά του υγειονομικού πάσου που τέθηκε σε εφαρμογή την Πέμπτη και επιτρέπει την πρόσβαση σε πολλούς εσωτερικούς, δημόσιους χώρους μόνο στους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, τουλάχιστον ένας πολίτης στους τρεις στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 18%.

Πάνω από το 40% όλων των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται στην ανατολική Ευρώπη είναι στη Ρωσία, με 120 ανθρώπους να βρίσκονται θετικοί κάθε πέντε λεπτά, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters. Το υγειονομικό σύστημα της χώρας λειτουργεί υπό μεγάλη πίεση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο την Τετάρτη. Χθες η χώρα ανακοίνωσε ρεκόρ θανάτων για πέμπτη συνεχή ημέρα. Έως τώρα η Ρωσία έχει εμβολιάσει περίπου το 36% του πληθυσμού της με μόνο μία δόση εμβολίου.

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Η Μόσχα, η πρωτεύουσα και η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα όλες τις επιχειρήσεις εκτός από τα καταστήματα με απαραίτητα προϊόντα, όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, για να ανακόψει την εξάπλωση της νόσου.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε 3.480 νέα κρούσματα COVID-19 στις 19 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που υπουργείου Υγείας την Τετάρτη. Η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, με μόλις πάνω από τον μισό ενήλικο πληθυσμό να είναι πλήρως εμβολιασμένος στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων. Αυτό έχει συμβάλει στην ταχύτερη αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με κάποιες γειτονικές χώρες.

Στη Ρουμανία, τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους, με τις κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι κατειλημμένες σε όλη τη χώρα. Στα όρια των δυνατοτήτων τους λειτουργούν και τα νεκροτομεία. Η χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων. Στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό, ο ιός σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε πέντε λεπτά αυτό το μήνα.

Η Ουκρανία κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ νέων μολύνσεων κορωνοϊού και θανάτων λόγω της Covid-19 για δεύτερη συνεχή ημέρα την Παρασκευή. Παρέτεινε επίσης το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς έως τα τέλη του έτους για να περιορίσει τις μολύνσεις.