Το αυτονόητο είπε ο Στόλτενμπεργκ: Οι S400 της Τουρκίας δεν συνεργάζονται με τα συστήματα του ΝΑΤΟ
Ανανεώθηκε:
Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S400 δεν είναι διαλειτουργικό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά με την αγορά του από την Τουρκία κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση, ωστόσο προσέθεσε ότι «οι αμυντικές προμήθειες είναι εθνική απόφαση».
Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι αυτό που έχει σημασία για την Συμμαχία, είναι τα συστήματα να είναι διαλειτουργικά, κάτι που δε συμβαίνει με τους S400.
«Αυτό είναι το μήνυμα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών συστημάτων «και αυτή η εργασία συνεχίζεται».
«Αγκάθι» στις σχέσεις της Τουρκίας οι S400
Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S400 παραμένει αγκάθι στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια που είναι αντίθετη με τις ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας και κυρίως όσον αφορά στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις προμήθειες οπλικών συστημάτων.
Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε πως η χώρα του θα αγοράσει και δεύτερο πυραυλικό σύστημα S-400από τη Ρωσία.
Η αμερικανική πλευρά εκφράζει έντονη ανησυχία ότι η ενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος S-400 θα θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα του μαχητικού νέας γενιάς F-35, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να περάσουν στη ρωσική πλευρά πληροφορίες οι οποίες το καθιστούν ευάλωτο.
Ως εκ τούτου, αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι έως ότου η Άγκυρα αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα S-400. Επιπλέον, απειλούν την Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA.
Ο Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ επιστροφή 1,4 δισ. δολαρίων για τα F-35
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, η Άγκυρα σκοπεύει να πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει στις ΗΠΑ για τα F-35, τα οποία εμποδίζεται πλέον να αγοράσει μετά την εμμονή της στην προμήθεια των πυραύλων S-400.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα δήλωσε πως πιστεύει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16.
«Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που μας ανήκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από τη Νιγηρία.
«Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο. Φυσικά θα μιλήσουμε γι' αυτό με τον (αμερικανό πρόεδρο) Μπάιντεν στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Ρώμη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.