ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη AY.4.2 είναι γεγονός - «Συναγερμός» στους επιστήμονες

NIAID-RML / ASSOCIATED PRESS

Ο κρορωνοϊός που μπήκε στη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανητη το 2019 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα πάνω από 4,5 εκατομμύρια θανάτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε απότομη άνοδο όταν άρχισε να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, τον Μάιο του 2021.

Την ώρα που οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έγινε γνωστό ότι έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+». Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19 στη Βρετανία, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη.

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Παρ' όλο που μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern), επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να είναι κατά 10-15% πιο μεταδοτική από την Δέλτα.

H Δέλτα είχε αποκτήσει τον χαρακτηρισμό "variant of concern" φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή Άλφα λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Άλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές».

Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική... Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Η Κινέζα ιολόγος, Σι Ζενγκλί, διάσημη από την έρευνά της στους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες και γνωστή για το λόγο αυτό ως «γυναίκα νυχτερίδα», υποστηρίζει ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις και πως είναι θέμα χρόνου να συναντήσουμε μία πιο θανατηφόρα μεταλλάξη.

Εξαπλώνεται η «AY.4.2»

Εκτός Βρετανίας, το πρώτο κρούσμα του υποστελέχους της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε χθες, Τρίτη, στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Διαγνώστηκε σε 11χρονο αγόρι που υποβλήθηκε σε εξέταση στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν έξω από το Τελ Αβίβ μετά την επιστροφή του μαζί με την οικογένειά του από τη Μολδαβία.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι διενεργείται επιδημιολογική έρευνα καθώς οι αρχές παρακολουθούν όλες τις παραλλαγές και τα υποστελέχη του SARS-CoV-2 στη χώρα.

Κρούσματα της Δέλτα+ έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης