ΚΟΣΜΟΣ

Η ανεργία οδηγεί τους νέους των αραβικών κρατών στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με έρευνα

Νεαρός Βεδουίνος κρατά μια παλαιστινιακή σημαία, παίρνοντας μέρος σε διαδήλωση για τη Μέρα της Γης στο Ουμ Ελ Χιράν (Umm el-Hiran), μη αναγνωρισμένο χωριό Βεδουίνων κοντά στην πόλη Μπιρσεμπά (Beersheba) στο νότιο Ισραήλ, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016. Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στη μνήμη των έξι Αράβων που δολοφονήθηκαν το 1976 κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών ενάντια στην καταπάτηση της γης τους στη Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ REUTERS/Amir Cohen

Η υποστήριξη προς το ISIS πέφτει ανάμεσα στους νέους της Μέσης Ανατολής καθώς οι νεαροί Άραβες πιστεύουν ότι η εξτρεμιστική ομάδα θα αποτύχει να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο, αναφέρει η φετινή έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Penn Schoen Berland για λογαριασμό της εταιρείας δημοσίων σχέσεων ASDA’A Burson-Marsteller.

Φαίνεται χαρακτηριστικά ότι μόλις το 13% των νέων στα αραβικά κράτη δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να φανταστούν τους εαυτούς τους να υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος, ακόμα και εάν η οργάνωση δεν έκανε εκτεταμένη χρήση βίας. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό άγγιζε το 19%. Ακόμα, το 50% των νέων Αράβων δήλωσαν ότι ο εξτρεμισμός ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Μέση Ανατολή, τη στιγμή που πέρυσι το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 37%.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα (Arab Youth Survey 2016) παρουσιάζει την ανεργία ως το σημαντικότερο παράγοντα που ωθεί τους νέους στον εξτρεμισμό. Στις οκτώ εκ των 16 χωρών που εξετάζει η έρευνα, ο κυριότερος λόγος που οι νέοι στρατολογούνται από το Ισλαμικό Κράτος είναι κατά κύριο λόγο η έλλειψη θέσεων εργασίας και όχι η ακραία θρησκευτική ιδεολογία. Στη θεωρία αυτοί στηρίζουν πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς και ο Χασάν Χασάν (Hassan Hassan), συνεργάτης της Ουάσιγκτον, από τη Μέση Ανατολή. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων στις αραβικές χώρες αγγίζει τα 75 εκατομμύρια.

Μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ισχυρίζονται σύμφωνα με την Independent ότι τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης είναι 10.000 με 20.000, περίπου. Από τη άλλη πλευρά, η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μέλη του Ι.Κ είναι περίπου 70.000.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.500 νέοι (1.750 άνδρες, 1.750 γυναίκες) από 16 αραβικά κράτη: Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Υεμένη, Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία.

Πρόκειται για μια ετήσια έρευνα που στόχο έχει να αναδείξει την νοοτροπία και τις βλέψεις των κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 18-24 ετών στην αραβική χερσόνησο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης