ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Το Πεκίνο διαψεύδει τους FT περί δοκιμής υπερηχητικού πυραύλου

Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Dita Alangkara

Η Κίνα δοκίμασε ένα διαστημικό όχημα τον Ιούλιο, όχι έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, όπως έγραψε η εφημερίδα Financial Times, δήλωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επικαλούμενοι πέντε ανθρώπους που είναι γνωρίζουν το θέμα, οι Financial Times έγραψαν προχθές, Σάββατο, πως η Κίνα εκτόξευσε στο διάστημα έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά 32 χιλιόμετρα και πλέον. Η εφημερίδα ανέφερε πως η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «κατέλαβε εξαπίνης τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ».

«Δεν ήταν πύραυλος, ήταν ένα διαστημικό όχημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιάο Λιζιάν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, απαντώντας σε ερώτηση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας και πρόσθεσε πως ήταν μια «συνηθισμένη δοκιμή» με σκοπό τη δοκιμή τεχνολογίας για επαναχρησιμοποίηση του οχήματος.

Η σημασία μιας δοκιμής επαναχρησιμοποίησης είναι ότι μπορεί «να παράσχει μια φθηνή και βολική για ανθρώπους μέθοδο προκειμένου να ταξιδεύουν ειρηνικά προς και από το διάστημα», είπε ο Ζιάο, ο οποίος πρόσθεσε πως πολλές εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, όχι τον Αύγουστο όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας προκειμένου να αξιολογήσουν ενδεχόμενους κινδύνους που τίθενται εναντίον τους από τον όλο και πιο δυναμικό στρατηγικό ανταγωνιστή τους.

Πέραν του Πεκίνου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες είναι γνωστό πως εργάζονται στην υπερηχητική τεχνολογία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα υπερπενταπλάσια από αυτή του ήχου.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συστήματα άμυνας για βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, όμως το κατά πόσον είναι σε θέση να αμυνθούν έναντι υπερηχητικών πυραύλων είναι άγνωστο.

Η Κίνα αναπτύσσει την τεχνολογία επιθετικά, καθώς τη θεωρεί κρίσιμη για να αμυνθεί μπροστά στην αμερικανική πρόοδο στις υπερηχητικές και άλλες τεχνολογίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (CRS).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης