ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - Οσμάν Καβαλά: Η κράτησή μου συντηρεί τις θεωρίες συνωμοσίας του Ερντογάν

Τουρκία - Οσμάν Καβαλά: Η κράτησή μου συντηρεί τις θεωρίες συνωμοσίας του Ερντογάν
Ο Οσμάν Καβαλά στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2015 AP Photo, File

Έπειτα από τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Τουρκίας χωρίς καταδίκη, ο  εκδότης και μαικήνας Οσμάν Καβαλά, ο οποίος έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη κράτησή του επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο να δικαιολογεί τις «συνωμοσιολογικές θέσεις» του.

«Για μένα, ο αληθινός λόγος της παρατεταμένης κράτησής μου είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να συντηρήσει το μύθο μιας ξένης συνωμοσίας πίσω από τις διαδηλώσεις του Γκεζί», το μεγάλο κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων του 2013, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Οσμάν Καβαλά σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), την οποία παραχώρησε από το κελί του μέσω του δικηγόρου του.

Ο 64χρονος Οσμάν Καβαλά, ένας πλούσιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που έχει γεννηθεί στο Παρίσι, παρέμεινε υπό κράτηση στις αρχές Οκτωβρίου έπειτα από απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για να αποφυλακιστεί».

Ο Καβαλά είχε συλληφθεί αρχικά για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση του Γκεζί -από το όνομα του πάρκου κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν ήταν τότε πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για απόπειρα πραξικοπήματος και για κατασκοπεία.

Ο Καβαλά, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη. Θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.

«Αφού με κατηγορούν ότι πήρα μέρος σε μια συνωμοσία οργανωμένη από ξένες δυνάμεις, το να με απελευθερώσουν θα εξασθενούσε αυτό το μύθο και αυτό ασφαλώς δεν είναι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συνωμοσιολογικός λόγος γύρω από τα γεγονότα του Γκεζί χρησιμεύει έκτοτε ως πλαίσιο αναφοράς για να ποινικοποιηθεί κάθε μορφή διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα οι διαδηλώσεις φοιτητών».

Αφού αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη την επομένη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση» κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία.

«Φαντάζομαι πως οι δίκες του Ντρέιφους και των Ρόζενμπεργκ ήταν καλύτερα προετοιμασμένες από τη δική μου» λέει αναφερόμενος στις δύο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις.

Ο λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορούμενος για κατασκοπεία, είχε καταδικαστεί σε καθαίρεση και εκτοπισμό στη Γαλλική Γουιάνα στο τέλος του 19ου αιώνα, σε μια σε μεγάλο βαθμό αντισημιτική Γαλλία, πριν αποκατασταθεί το 1906.

Ο... «Τούρκος Σόρος»

Κατά την τελευταία παρουσία του σε ακροαματική συνεδρίαση δικαστηρίου στις 8 Οκτωβρίου, ο Οσμάν Καβαλά δήλωσε -μέσω βίντεο από το κελί του- πως οι κατηγορίες που τον βαρύνουν «είναι αδιανόητες».

Εντούτοις η Τουρκία έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να υποκύψει στις εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαίτησε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά το Δεκέμβριο 2019.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, οι οποίες μπορεί να αποφασιστούν κατά την προσεχή σύνοδό του (από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου), αν ο αντιπολιτευόμενος δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι τότε.

«Αν η διαδικασία επί παραβάσει ξεκινήσει και αν οι η ζημιά, που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει, κριθούν υπέρτερες του πολιτικού οφέλους από την παραμονή μου υπό κράτηση, τότε ίσως έχω μια πιθανότητα να απελευθερωθώ» λέει ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ερντογάν και η αγριότητα των αντιποίνων του τροφοδοτούν έκτοτε τις επικρίσεις εναντίον του καθεστώτος του.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεν έπαψε έτσι να κατηγορεί τον Καβαλά ότι έιναι πράκτορας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επονόμασε τον αντιπολιτευόμενο «ο κόκκινος δισεκατομμυριούχος» ή «ο Τούρκος Σόρος».

Πολιτικές εντάσεις

Ο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος διαβάζει εφημερίδες και βλέπει τηλεόραση στο κελί του, εκφράζει την ανησυχία του για τις πολιτικές εντάσεις που διακρίνει καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2023.

«Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα, η πανδημία προκάλεσε επίσης μια αύξηση της ανεργίας και οι μεσαίες και οι λαϊκές τάξεις είναι αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες» αναφέρει.

«Ακόμη περισσότερο, οι ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, κυρίως στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, μεγάλωσαν λόγω των μισθολογικών διαφορών. Όλο αυτό διαβρώνει τη λαϊκή υποστήριξη προς την κυβέρνηση» επισημαίνει.

Ωστόσο, συνεχίζει, ο Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, «δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να χάσουν την εξουσία εξαιτίας των πολιτικών αντιπαλοτήτων ή των οικονομικών δυσχερειών. Το σενάριο μιας κυβερνητικής αλλαγής προκαλεί σ' αυτούς εξαιρετική αναστάτωση».

Εξ ου και η συστηματικά βίαιη ρητορική του καθεστώς κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνει.

«Με κάνει να σκεφτώ αυτές τις πολιτικές φατρίες που φθάνουν στην εξουσία με μια επανάσταση και κατηγορούν πάντα την αντιπολίτευση ότι είαι αντεπαναστατική», προσθέτει εκφράζοντας την ανησυχία του επειδή βλέπει «τις πολιτικές εντάσεις να αυξάνονται ακόμη περισσότερο στη χώρα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές».