ΚΟΣΜΟΣ

Στη δίνη πολιτικής κρίσης η Αυστρία μετά την παραίτηση Κουρτς

Στη δίνη πολιτικής κρίσης η Αυστρία μετά την παραίτηση Κουρτς
AP Photo/Lisa Leutner

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Αυστρία με την χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου να σημαδεύεται από αντεγκλήσεις γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο διάδοχός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που ανήκει επίσης στο Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), υπερασπίστηκε τον κ. Κουρτς, όμως οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) απαίτησαν ο νέος καγκελάριος να προχωρήσει σε καθαρή ρήξη με τον μηχανισμό εξουσίας του προκατόχου του.

«Όποιος ακολουθεί τυφλά δεν μπορεί να ηγείται», είπε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, η Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, αξιώνοντας ο κ. Σάλενμπεργκ να απομακρύνει όλους τους συνεργάτες του προκατόχου του τους οποίους βαρύνουν υποψίες για διαφθορά.

Στη Βιένη κοχλάζει ακόμη η πολιτική κρίση η οποία ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με εισαγγελείς που διενεργούν έρευνα, μεταξύ του 2016 και του 2018 «πόροι του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον»: την προώθηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ανερχόμενου αστέρα της αυστριακής συντηρητικής παράταξης.

Εργαζόμενη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έχει τεθεί υπό κράτηση, μετέδωσε το δημόσιο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, αφού μπόρεσε να επιβεβαιώσει πληροφορία στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα χθες η εφημερίδα Der Standard.

Φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην παραγωγή ευνοϊκών –και χειραγωγημένωνδημοσκοπήσεων για το ÖVP και προσωπικά για τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Νωρίτερα, ο κ. Σάλενμπεργκ υπογράμμισε την προσήλωσή του στην ΕΕ, στην προσπάθειά του να συνεφέρει τον κυβερνητικό συνασπισμό, να ξεπεράσει το σκάνδαλο.

Σε θέματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού ως τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό, από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει «το κεντρικό πλαίσιο αναφοράς και πολιτικός μοχλός αποφασιστικής σημασίας» για την κυβέρνησή του, είπε αναγγέλλοντας πως θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που προσέλκυε συχνά την προσοχή των Βρυξελλών εξαιτίας επικρίσεών του για αρκετές αποφάσεις της ΕΕ, ειδικά ως προς τη μετανάστευση, στην οποία τήρησε εξαιρετικά σκληρή γραμμή, παραιτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Επέλεξε τον κ. Σάλενμπεργκ, διπλωμάτη επί σειρά ετών, ως τον διάδοχό του.

Ο 35χρονος πρώην καγκελάριος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, είπε πως παραιτείται για να σωθεί η κυβερνητική συμμαχία Λαϊκού Κόμματος-Πρασίνων. Οι Πράσινοι, παρά την σθεναρή αντίσταση του ÖVP, αξίωσαν την αποχώρηση του κ. Κουρτς.

Ο κ. Σάλενμπεργκ δεν είχε τίποτε να πει στο κοινοβούλιο για την έρευνα σε βάρος του Σεμπάστιαν Κουρτς, ούτε ανακοίνωσε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς.

Το σκάνδαλο καταφέρνει πλήγμα στη δημοτικότητα του συντηρητικού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία αδιαλείπτως από το 1987.

Κατά τα ευρήματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης σε δείγμα 1.526 Αυστριακών που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Kronen Zeitung, το 26% των εκλογέων θα ψήφιζε ÖVP εάν ο κ. Κουρτς παρέμενε επικεφαλής της παράταξης και οι εκλογές διεξάγονταν χθες.

Οι συντηρητικοί προσέλκυαν ως την περασμένη εβδομάδα πάνω από το 30% των προθέσεων ψήφου.

Όμως το Λαϊκό Κόμμα υποχωρεί και οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν πλέον περίπου ίσο ποσοστό των προθέσεων ψήφου.