Ερντογάν στη G20: Ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν θα φθάσει στην Ευρώπη
Ανανεώθηκε:
Τη δημιουργία ομάδας εργασίας για το Αφγανιστάν ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έκτακτη σύνοδο της G20.
«Η διασφάλιση ασφάλειας και σταθερότητας στο Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατό είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο της G20, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όπως σημείωσε, «ανεξάρτητα από την πολιτική διαδικασία, υπάρχει ανάγκη να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στον αφγανικό λαό λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που βαθαίνει στη χώρα. «Η διεθνής κοινότητα δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη στον αφγανικό λαό και να αφήσει τη χώρα αυτή στη μοίρα της», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υφίσταται στο Αφγανιστάν, «όπως αποδεικνύεται από την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε το Daesh/ISIS στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου και τις επακόλουθες δραστηριότητες στην πρωτεύουσα και άλλες επαρχίες».
Αναφερόμενος στον κίνδυνο ενός νέου προσφυγικού κύματος, υπογράμμισε:
«Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της ένα νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν, το οποίο θα έπληττε και τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως γνωρίζετε, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μεταναστευτικών ροών. Η χώρα μας, η οποία φιλοξενεί σήμερα περίπου πέντε εκατομμύρια αλλοδαπούς, εκ των οποίων 3,6 εκατομμύρια προέρχονται από τη Συρία, δεν μπορεί να επωμιστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος από το Αφγανιστάν», είπε.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες αναπόφευκτα θα επηρεαστούν από μια μεταναστευτική πίεση που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία στα νότια και ανατολικά σύνορά της», τόνισε ο Ερντογάν.
Μάλιστα κάλεσε την G20 να κρατήσει στην ατζέντα της τα θέματα μετανάστευσης και αναγκαστικού εκτοπισμού, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο αριθμός των Αφγανών φοιτητών που σπουδάζουν επί του παρόντος στην Τουρκία με υποτροφία είναι 1.100, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τους 10.000.
«Διατηρώντας ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου και μέσω στρατηγικής υπομονής και σταδιακής προσέγγισης, θα πρέπει να οδηγήσουμε τους Ταλιμπάν στη δημιουργία μιας διοικητικής εξουσίας χωρίς αποκλεισμούς», είπε ο Ερντογάν.