ΚΟΣΜΟΣ

Ναρκωτικά, όπλα και φόνοι: Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος περιγράφει το καθεστώς τρόμου στη Βόρεια Κορέα

BBC

Στα 30 χρόνια της καριέρας του, ο Κιμ Κουμ Σονγκ ανέβηκε στις πρώτες θέσεις των ισχυρών κατασκοπευτικών οργανισμών της Βόρειας Κορέας. Από το 2014 ζει στη Σεούλ και περιγράφει όσα έζησε ως ένας από τους πιο πιστούς υπηρέτες του καθεστώτος. 

Φανερά επιφυλακτικός, φορώντας μαύρα γυαλιά και ανήσυχος για το πόσοι γνωρίζουν το αληθινό του όνομα και είναι παρόντες στη συνέντευξη, ο Κιμ Κουκ-Σονγκ δέχτηκε να μιλήσει στο BBC για τα όσα βίωσε στη Βόρεια Κορέα, ως υψηλόβαθμο στέλεχος επί 30 έτη στα παντοδύναμα γραφεία πληροφοριών της χώρας.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι «τα μάτια, τα αυτιά και ο εγκέφαλος του Ανώτατου Ηγέτη», λέει.

Στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι κρατούσε επτασφράγιστα τα μυστικά τους, έστελνε δολοφόνους να εκτελέσουν τους επικριτές του καθεστώτος ενώ ακόμη έχτισε και ένα παράνομο εργαστήριο ναρκωτικών προκειμένου να βρει το καθεστώς «επαναστατικούς» πόρους.

Πρόκειται για τον πρώτο ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο από την Πιονγιάνγκ που παραχωρεί συνέντευξη σε διεθνές δίκτυο.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «πιο κόκκινο από τους κόκκινους», έναν πιστό υπηρέτη του κομμουνισμού, ωστόσο η αφοσίωσή σου αλλά και η θέση σου δεν εγγυώνται την ασφάλειά σου στη Βόρεια Κορέα, ξεκαθαρίζει.

Το 2014 αναγκάστηκε να διαφύγει και έκτοτε ζει στη Σεούλ και εργάζεται για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Στη συνέντευξή του απεικονίζει την ηγεσία της Βόρειας Κορέας απελπισμένη να βγάλει χρήματα με κάθε δυνατό μέσο, από διακίνηση ναρκωτικών μέχρι πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το BBC διασταύρωσε την ταυτότητά του, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του.

Ομάδα τρόμου για χάρη του ανώτατου ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Περιγράφοντας τη ζωή και την καριέρα του υπό το βορειοκορεατικό καθεστώς, αναφέρει ότι το 2009 υπάκουσε εντολές να οργανώσει τη δολοφονία πρώην αξιωματούχων της χώρας που είχαν αυτομολήσει στη Νότια Κορέα.

«Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ένας τρόπος για να ικανοποιήσει τον ανώτατο ηγέτη, (τον πατέρα του)», λέει.

«Μια ‘Ομάδα Τρόμου’ δημιουργήθηκε για να δολοφονήσει τον Hwang Jang-yop στα κρυφά. Εγώ προσωπικά σκηνοθέτησα και πραγματοποίησα το έργο», λέει ενθυμούμενος ένα περιστατικό.

Αλλά η απόπειρα δολοφονίας «στράβωσε». Δύο ταγματάρχες του στρατού της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να εκτίουν ποινή φυλάκισης 10 ετών στη Σεούλ για το σχέδιο. Η Πιονγκγιάνγκ πάντα αρνιόταν ότι εμπλέκεται και ισχυριζόταν ότι η Νότια Κορέα είχε οργανώσει την απόπειρα.

Η μαρτυρία του Κιμ τη διαψεύδει.

«Στη Βόρεια Κορέα, η τρομοκρατία είναι ένα πολιτικό εργαλείο που προστατεύει τις εξοχότητες του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και του Κιμ Γιονγκ Ουν», λέει. «Ήταν ένα δώρο να δείξω την πίστη του διαδόχου στον μεγάλο ηγέτη του».

Κατασκοπία και υποταγή

Ο Κιμ λέει ότι μία από τις ευθύνες του στον Βορρά ήταν η ανάπτυξη στρατηγικών απέναντι στη Νότια Κορέα. Ο στόχος ήταν η «πολιτική υποτέλεια».

Αυτό περιελάμβανε υψηλή κατασκοπία.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου κατεύθυνα κατασκόπους να πάνε στη Νότια Κορέα και έκανα επιχειρησιακές αποστολές μέσω αυτών. Πολλές περιπτώσεις», ισχυρίζεται.

Δεν διευκρινίζει, αλλά μας δίνει ένα ενδιαφέρον παράδειγμα.

«Υπήρχε μια περίπτωση όπου ένας Βορειοκορεάτης πράκτορας είχε αποσταλεί και εργαζόταν στο Προεδρικό Γραφείο στη Νότια Κορέα και επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα με ασφάλεια. Αυτό ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού εργάστηκε στο Μπλε Οίκο (Προεδρικό Γραφείο της Νότιας Κορέας) για πέντε έως έξι χρόνια, επέστρεψε με ασφάλεια και εργάστηκε στο Γραφείο Διασύνδεσης 314 του Εργατικού Κόμματος».

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι μία από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου, αλλά παλαιότεροι υψηλόβαθμοι αποστάτες έχουν προειδοποιήσει ότι η Πιονγκγιάνγκ δημιούργησε έναν στρατό από 6.000 εξειδικευμένους χάκερ.

Σύμφωνα με τον Κιμ, ο προηγούμενος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχε διατάξει την εκπαίδευση νέου προσωπικού τη δεκαετία του 1980 «για να προετοιμαστούν για τον κυβερνοπόλεμο».

Μετατρέποντας τα ναρκωτικά σε δολάρια

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά μια «κρίση» και τον Απρίλιο κάλεσε το λαό του να προετοιμαστεί για μια άλλη «Επίπονη Παρέλαση» - μια φράση που περιγράφει έναν καταστροφικό λιμό στη δεκαετία του 1990, υπό τον Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Τότε, ο Κιμ ήταν στο Τμήμα Επιχειρήσεων και του δόθηκε εντολή να συγκεντρώσει «επαναστατικά κεφάλαια» για τον Ανώτατο Ηγέτη. Αυτό, λέει, σήμαινε διακίνηση παράνομων ναρκωτικών.

«Η παραγωγή ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα του Kim Jong-il κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της Επίπονης Παρέλασης», λέει. «Εκείνη την εποχή, το Επιχειρησιακό Τμήμα είχε ξεμείνει από επαναστατικά κονδύλια για τον Ανώτατο Ηγέτη.

«Όταν μου ανατέθηκε το έργο, έφερα τρεις ξένους στη Βόρεια Κορέα, έφτιαξα μια βάση παραγωγής στο κέντρο εκπαίδευσης του Εργατικού Κόμματος και παρήγαγα ναρκωτικά.

«Ήταν κρυσταλλική μέθη. Έτσι, μπορούσαμε να την μετατρέψουμε σε δολάρια και να την παρουσιάσουμε στον αρχηγό».

Οι αιτιάσεις του περί ναρκωτικών είναι εύλογες. Η Βόρεια Κορέα έχει μακρά ιστορία παραγωγής ναρκωτικών - κυρίως ηρωίνη και όπιο. Ένας πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Thae Yong-ho, ο οποίος επίσης αυτομόλησε, δήλωσε στο Φόρουμ Ελευθερίας του Όσλο το 2019 ότι η χώρα είχε εμπλακεί στη διακίνηση ναρκωτικών υπό την αιγίδα του κράτους και προσπαθούσε να διορθώσει μια ευρεία εγχώρια επιδημία τοξικομανίας.

Ερωτηθείς, πού πηγαίνουν τα χρήματα από τα ναρκωτικά και αν φθάνουν ποτέ στον λαό, λέει:« Για να σας διευκολύνω, όλα τα χρήματα στη Βόρεια Κορέα ανήκουν στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Με αυτά τα χρήματα φτιάχνει βίλες, αγοράζει αυτοκίνητα, φαγητό, ρούχα και άλλες πολυτέλειες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί στη Βόρεια Κορέα λόγω παρατεταμένης ασιτίας τη δεκαετία του 1990 ποικίλει από εκατοντάδες χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο.

Ταΐζοντας με όπλα τις εμπόλεμες ζώνες

Μία ακόμη πηγή εσόδων, σύμφωνα με τον κ. Κιμ είναι η παράνομη πώληση όπλων στο Ιράν. Ο άνδρας ισχυρίζεται ότι οι συμφωνίες ήταν τόσο επιτυχημένες που ο αναπληρωτής διευθυντής της Βόρειας Κορέας στο Ιράν θα καυχιόταν ότι κάλεσε τους Ιρανούς στην πισίνα του για να κάνουν δουλειές.

Οι συμφωνίες όπλων της Βόρειας Κορέας με το Ιράν ήταν κοινό μυστικό από τη δεκαετία του 1980 και περιλάμβαναν ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με τον καθηγητή Αντρέι Λάνκοφ, μία από τις κορυφαίες αρχές στον κόσμο για τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Κιμ, η Πιονγιάνγκ πούλησε επίσης όπλα και τεχνολογία σε χώρες που διεξήγαγαν μακροχρόνιους εμφύλιους πολέμους. Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα για προμήθεια όπλων στη Συρία, τη Μιανμάρ, τη Λιβύη και το Σουδάν.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα όπλα που αναπτύχθηκαν στην Πιονγιάνγκ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πολλές ταραγμένες γωνιές του κόσμου.

Ο χρόνος αυτής της συνέντευξης έχει ενδιαφέρον. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν το προγούμενο διάστημα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τη Νότια Κορέα στο εγγύς μέλλον, εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Αλλά και εδώ, ο κ. Κιμ προειδοποιεί.

«Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήρθα εδώ, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει καθόλου», λέει.

«Η στρατηγική που δημιουργήσαμε συνεχίζεται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει 0,01%.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης