ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε συνεχάρη την δεινή επικρίτριά του Μαρία Ρέσα

Karl Alonzo/Malacanang Presidential Photographers Division via AP

Το γραφείο του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε συνεχάρη τη δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα - δεινή επικρίτριά του -η οποία βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το βραβείο ως «νίκη για μια Φιλιππινέζα», για την οποία χάρηκε.

Η Ρέσα και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν με το βραβείο για το έργο τους στο πλαίσιο του οποίου αποκαλύπτουν τη διαφθορά και τις καταχρήσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Ο Rappler που ίδρυσε η δημοσιογράφος είναι ένα από τα μέσα που δημοσιοποίησαν σοκαριστικές φωτογραφίες από εκτελέσεις και αμφισβήτησαν τη νομική βάση του πολέμου κατά των ναρκωτικών που διεξάγει ο Ντουτέρτε από το 2016, όταν ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων.

«Είναι μία νίκη για μια Φιλιππινέζα και είμαστε χαρούμενοι για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Χάρι Ροκ στην τακτική συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει η βράβευση της Ρέσα για την κυβέρνηση.

«Φυσικά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν άτομα που εκτιμούν ότι η Μαρία Ρέσα πρέπει να καθαρίσει το όνομά της στα δικαστήρια», πρόσθεσε ο Ροκ.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση Ντουτέρτε για τη βράβευση της δημοσιογράφου.

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει το Rappler, που ιδρύθηκε το 2012, «ιστότοπο ψευδών ειδήσεων» και όργανο της CIA, μια κατηγορία την οποία η Ρέσα απέρριψε ως ανόητη.

Διώξεις, συλλήψεις και απειλές υπό την προεδρία Ντουτέρτε

Από την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία, το 2016, η Μαρία Ρέσα και το ειδησεογραφικό μέσο της έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και έχουν δεχθεί πολλές απειλές μέσω διαδικτύου.

«Δεν είμαι μια ξεχωριστή δημοσιογράφος», είχε δηλώσει το 2020 στο AFP, «η δουλειά μου είναι να είμαι ένας πυλώνας (…) ώστε οι συνεργάτες μας να συνεχίσουν να μπορούν να εργάζονται».

Στα τέλη του 2016 η Ρέσα εκτιμούσε ότι δεχόταν μέσω ίντερνετ περισσότερα από 90 υβριστικά μηνύματα την ώρα.

Πρώτη φορά η Ρέσα συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2019 για μια υπόθεση δυσφήμησης και στη συνέχεια δύο μήνες αργότερα όταν ο Rappler κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία που απαγορεύει στα μέσα ενημέρωσης να έχουν ξένο ιδιοκτήτη.

Η δημοσιογράφος ήταν μεταξύ των Ανθρώπων της Χρονιάς του περιοδικού Time το 2018 για το έργο της, πριν καν οι συλλήψεις της να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον στο πρόσωπό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης