Ρωσία: Το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «πολιτικό όπλο»
Ανανεώθηκε:
Απάντηση στα «πυρά» που δέχεται ότι χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της κατά το δοκούν δίνει η Ρωσία, ανταποδίδοντας τα «βέλη» στις ΗΠΑ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά λύσεις για την ενεργειακή κρίση που έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών προϊόντων, ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης με τον χειμώνα προ των πυλών και τους Ευρωπαίους πολίτες να αγωνιούν.
«Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο ως όπλο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε σχόλιο Αμερικανού αξιωματούχου.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, είχε δηλώσει χθες Πέμπτη, ότι «η Ρωσία έχει μια ιστορία του να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο εξαναγκασμού, ως πολιτικό όπλο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα διαφωνεί με τα σχόλια αυτά.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για μια λανθασμένη εκτίμηση», δήλωσε ο Πεσκόφ στην καθιερωμένη ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές οι οποίες, επιβάλλοντας κυρώσεις, απειλούν τώρα να συμβάλουν σε ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Λαβρόφ: Να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση της κρίσης του φυσικού αερίου
Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγουν την πολιτικοποίηση του ζητήματος του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με Ευρωπαίους επιχειρηματίες στη Μόσχα.
«Πρέπει να αποφύγουμε την πολιτικοποίηση, ενώ είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από την υστέρηση κυβερνήσεων και εταιρειών σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ λένε ευθέως ότι η συνεργασία με τη Ρωσία έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και επιθυμούν άμεσα να μας διχάσουν σε αυτό το θέμα, να μειώσουν την αμοιβαία μας εξάρτηση».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναγνώρισε την υπάρχουσα εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου, που φθάνουν σε ποσοστό 35% της αγοράς αερίου της ΕΕ, όμως τόνισε ότι «κι εμείς εξαρτόμαστε σε σημαντικό βαθμό από εκείνους, που αγοράζουν αυτό το αέριο, πρόκειται για αγωγούς αερίου, που είναι αδύνατο να στρέψεις αλλού».
Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΗΠΑ σε σχέση με τον αγωγό Nord Stream ήταν ένας από τους λόγους της τρέχουσας κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ζήτησε στενότερη συνεργασία στο θέμα των τιμών των καυσίμων, μάλιστα σχολίασε με χιούμορ τη διαπίστωση ότι οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 30% μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ας τον ακούν συχνότερα τότε», είπε αιχμηρά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «ουδείς εκ των Ευρωπαίων ηγετών δεν έκανε οποιεσδήποτε δηλώσεις όταν οι τιμές πετρελαίου και αερίου είχαν στο χρηματιστήριο αρνητικούς δείκτες, ουδείς ανησύχησε τότε ιδιαιτέρως».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότιεδώ και χρόνια γίνεται υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, «τα τελευταία επτά χρόνια, εάν εξετάσουμε συνολικά τη σχέση μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, αποδείχθηκε μια επταετία χαμένων ευκαιριών», διαπίστωσε, ξεχωρίζοντας ως μόνη θετική στιγμή στις σχέσεις την πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Ανγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής Ρωσίας - ΕΕ, η οποία τελικά εμποδίστηκε από τον «παραλογισμό» ορισμένων χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεώρησαν μια τέτοια σύνοδο κορυφής «σχεδόν δώρο για τη Ρωσική Ομοσπονδία».
«Να "ξεπαγώσουμε" τις σχέσεις με την ΕΕ»
Κινούμενος στο ίδιο κλίμα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι «η ρωσική αρχή στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι αρκετά απλή: μας ενδιαφέρει να ξεπαγώσουμε αυτές τις σχέσεις… πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά θέματα για αμοιβαία συζήτηση», παρά το γεγονός ότι, κατά την εκτίμησή του, η ΕΕ χρησιμοποιεί «διπολικές διατυπώσεις, όπου ταυτοχρόνως γίνεται λόγος και για ανάσχεση και για ανάπτυξη του διαλόγου» με τη Ρωσία.
«Θέλουμε να αναβιώσουμε τις σχέσεις μας με τις Βρυξέλλες, μας ενδιαφέρει αυτό», επανέλαβε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Μόσχα πρέσβη Μάρκους Έντερερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο RBC είχε πει ότι η Μόσχα δεν έχει την ίδια σαφώς διατυπωμένη αρχή συνεργασίας με τις Βρυξέλλες, όπως έχουν οι Βρυξέλλες.