ΚΟΣΜΟΣ

Η συγκινητική φωτογραφία του γορίλα που ξέψυχα στην αγκαλιά του ανθρώπου που τον έσωσε

Η συγκινητική φωτογραφία του γορίλα που ξέψυχα στην αγκαλιά του ανθρώπου που τον έσωσε
Instagram

Μια συγκινητική ιστορία βαθιάς αφοσίωσης ανέδειξε μια φωτογραφία που ανέβηκε στο Instagram κάνοντας πολλούς ανθρώπους ανά τον πλανήτη να δακρύσουν. 

«Με βαθιά θλίψη το Virunga ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου ορφανού γορίλα βουνού, Ντακάσι, ο οποίος βρισκόταν υπό τη φροντίδα του Κέντρου Senkweke του Πάρκου για περισσότερο από μία δεκαετία», αναφέρει η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία στην ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού του πάρκου του Κονγκό .

Η φωτογραφία δείχνει τη Ντακάσι να περνάει τις τελευταίες της στιγμές στην αγκαλιά του εκπαιδευτή της και του ανθρώπου που πριν από σχεδόν 15 χρόνια της έσωσε τη ζωή. Η υγεία του θηλυκού γορίλα είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά από μια σοβαρή ασθένεια.

Ήταν 2007 όταν ο Αντρέ Μπάουμα βρήκε την Ντακάσι, μερικών εβδομάδων τότε, δίπλα από τη νεκρή μητέρα της. Η μητέρα είχε πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και το βρέφος, τότε, ζύγιζε λίγο περισσότερο από 5 κιλά.

Σε μικρή ηλικία, οι φύλακες του κέντρου περιέγραφαν τη Ντέζε και τη Ντακάσι ως «σύντροφους στο έγκλημα».

To 2019 o γορίλας έγινε viral μετά από μια selfie δίπλα σε έναν άλλο ορφανό γορίλα, την Ντέζε και έναν φύλακα του πάρκου. Η άκρως... ανθρώπινη στάση των δύο ζώων είχε μαγνητίσει για άλλη μια φορά τα βλέμματα.

Οι δυο τους ήταν τα πρώτα ορφανά που φρόντισαν οι εργαζόμενοι στο εθνικό πάρκο του Κονγκό, το κέντρο που διαχειρίζεται ο 49χρονος πλέον Αντρέ Μπάουμα, ο οποίος στα μάτια της Ντακάσι, ήταν κάτι σαν πατέρας.

«Όποτε με βλέπει, ανεβαίνει στην πλάτη μου, όπως θα εκανε με τη μητέρα της», είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Μπάουμα.

Μετά τον θάνατο της Ντακάσι, το πάρκο ανέφερε ότι σφαγές όπως αυτή που σκότωσε τη μητέρα της είχαν οδηγήσει τελικά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που «ενίσχυσαν σημαντικά την προστασία των γορίλων των βουνών της Βιρούνγκα».

Το ντοκιμαντέρ του Netfix το 2014 για το πάρκο είχε αναδείξει την ιστορία:

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, το είδος της Ντακάσι αυξήθηκε κατά 47%, από 720 ορεινούς γορίλες το 2007 σε περίπου 1.063 το 2021.