Κορωνοϊός - Γερμανία: Δεν αναμένονται περαιτέρω περιορισμοί τον χειμώνα
Ανανεώθηκε:
Η Γερμανία δεν αναμένει να χρειαστεί να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αυτό το φθινόπωρο και τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Ο ίδιος είπε ότι έρευνα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ έδειξε ότι ο αριθμός όσων είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 ήταν κατά 5% υψηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, το οποίο σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες που απαιτούν από τους πολίτες να επιδείξουν πιστοποιητικά αρνητικού τεστ, εμβολιασμού ή ανάρρωσης όταν μπαίνουν σε έναν εσωτερικό χώρο ή εκδήλωση θα πρέπει να θεωρούνται επαρκείς.
«Όπως είναι τα πράγματα, το ποσοστό εμβολιασμού σημαίνει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω περιορισμοί», δήλωσε ο ίδιος.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 11.644 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.283.378, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 68 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 94.057 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μόνο το 5% του προσωπικού των νοσοκομείων είναι ανεμβολίαστο
Μόνο το 5% του προσωπικού των νοσοκομείων δεν είχε ακόμη εμβολιαστεί κατά της Covid-19 έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI).
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (91%) δήλωσε ότι ήταν ήδη πλήρως εμβολιασμένοι. Ένα άλλο 4% εξακολουθούσε να μην έχει εμβολιαστεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση του RKI.
Στις ερωτήσεις του Ινστιτούτου απάντησαν σχεδόν 17.000 εργαζόμενοι από 111 κλινικές σε εθελοντική βάση. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και άτομα από άλλους τομείς όπως τα εργαστήρια και τη διοίκηση των νοσοκομείων. Στην έρευνα, το υψηλότερο ποσοστό μη εμβολιασμένων καταγράφηκε στο νοσηλευτικό προσωπικό με 6%, το οποίο προηγείται από τα θεραπευτικά επαγγέλματα και το ιατρικό-τεχνικό προσωπικό όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων ανέρχεται στο 5%. Το μικρότερο ποσοστό ανεμβολίαστων ήταν εκείνο των απασχολουμένων στις ιατρικές υπηρεσίες (2%).
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των 774 μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα εμβολιαστούν σε καμία περίπτωση (56%), ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο δήλωσε ότι είναι μάλλον αρνητικό στον εμβολιασμό.
«Οι κύριοι λόγοι κατά του εμβολιασμού είναι ο φόβος της πρόκλησης μόνιμης βλάβης, η ανησυχία ότι οι νέες τεχνολογίες εμβολιασμού μπορεί να μην είναι ασφαλείς, η επιθυμία ορισμένων ερωτηθέντων "να περιμένουν για να δουν" και ο φόβος σοβαρών παρενεργειών», γράφουν οι συντάκτες της έρευνας. Περίπου το ένα πέμπτο εκείνων που δεν εμβολιάστηκαν δήλωσε ότι έχει ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Ως κύριο κίνητρο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε από τους εμβολιασμένους η προστασία των ιδιωτικών και επαγγελματικών επαφών τους και του εαυτού τους, αλλά και η απαίτηση του εργοδότη τους να εμβολιαστούν έπαιξε ρόλο, αναφέρει η εν λόγω έρευνα.