Στόλτενμπεργκ: Η γαλλο-αμερικανική διένεξη δεν πρέπει να διχάσει τη Συμμαχία
Ανανεώθηκε:
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη, πως η διένεξη ανάμεσα στο Παρίσι και την Ουάσινγκτον εξαιτίας της στρατηγικής σύμπραξης, που συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πρέπει να διχάσει τη Συμμαχία.
«Κατανοώ την απογοήτευση της Γαλλίας. Όμως αυτός ο τύπος της διένεξης δεν πρέπει να προκαλέσει ρήγμα στους κόλπους της Συμμαχίας ούτε να υπονομεύσει την ισχύ του διατλαντικού δεσμού», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, έπειτα από συνεδρίαση στις Βρυξέλλες με τους συμβούλους εθνικής ασφαλείας των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η απέλαση από το ΝΑΤΟ οκτώ μελών της αποστολής της Ρωσίας στη συμμαχία δεν συνδέεται με κάποιο ιδιαίτερο γεγονός, όμως η συμμαχία όφειλε να αντιδράσει εναντίον «των κακόβουλων δραστηριοτήτων» της Ρωσίας.
Την επομένη της ανακοίνωσης της απέλασης, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι οκτώ ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών».
«Η απόφαση αυτή δεν συνδέεται με κάποιο ιδιαίτερο γεγονός, όμως έχουμε δει εδώ και κάποιο καιρό αύξηση της ρωσικής κακόβουλης δραστηριότητας και ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε προσθέτοντας πως οι δραστηριότητες των οκτώ δεν ήταν σύμφωνες με τις διαπιστεύσεις τους.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να μειώσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας υπονόμευσε τις ελπίδες του, για το ότι οι σχέσεις θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν και να συνεχιστεί ο διάλογος με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία.
«Υπάρχει μια προφανής ανακολουθία στις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ για την επιθυμία τους να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη χώρα μας και τις πραγματικές τους ενέργειες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Οι ενέργειες αυτές φυσικά -πρόσθεσε ο Πεσκόφ- δεν μας επιτρέπουν να έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυνατότητες εξομάλυνσης των σχέσεων, την επανάληψη του διαλόγου με το ΝΑΤΟ. Μάλλον οι προοπτικές αυτές υπονομεύονται στην πράξη πλήρως».