ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ στέλνει ιατρική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ στέλνει ιατρική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα
AP Photo/Jon Chol Jin

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στέλνει βοήθεια για την αντιμετώπιση της covid-19 στη Βόρεια Κορέα μέσω του κινεζικού λιμανιού Ντάλιαν.

Στην πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή του για τη Νότια και Ανατολική Ασία, που καλύπτει την περίοδο ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει την αποστολή βοήθειας μέσω του κινεζικού λιμανιού Νταλιάν, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

«Προκειμένου να στηρίξει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με βασικά ιατρικά εφόδια για την covid-19, ο ΠΟΥ ξεκίνησε τις αποστολές μέσω του λιμανιού Νταλιάν, στην Κίνα», επεσήμανε ο οργανισμός.

Ο ΠΟΥ δεν διευκρίνισε αν η βοήθεια έχει ήδη φτάσει στη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ υιοθέτησε πολύ αυστηρούς περιορισμούς όταν ξέσπασε η πανδημία covid-19 πέρυσι, κλείνοντας μεταξύ άλλων τα σύνορα της χώρας, προκειμένου να αποφύγει την εξάπλωση της νόσου στο έδαφός της.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στο έδαφός της, κάτι που αμφισβητούν ωστόσο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μεγάλες εστίες της νόσου.

Σημειώνεται πως Βόρεια Κορέα και Νότια Κορέα αποκατέστησαν τους διαύλους επικοινωνίας τους, συνδέσεις τηλεφωνίας και φαξ, μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους τον Αύγουστο.

Η ένταση ανέβηκε αφότου κόπηκαν οι γραμμές. Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε εναντίον νέας «κρίσης ασφαλείας» και προχώρησε σε σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικού πυραύλου, νέου αντιαεροπορικού πυραύλου και «στρατηγικού» πυραύλου Κρουζ που δυνητικά μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Οι δοκιμές αυτές προκάλεσαν δηλώσεις ανησυχίας και καταδίκης από αρκετές χώρες και την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Πιονγκγιάνγκ επέκρινε αυτή την τελευταία κίνηση, κατηγορώντας τα κράτη-μέλη του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών πως «παίζουν με μια βραδυφλεγή βόμβα»

Οι δοκιμές υπογράμμισαν εξάλλου ότι η απομονωμένη χώρα συνεχίζει να αναπτύσσει ολοένα πιο προηγμένα συστήματα, με φόντο το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής του 2019 στο Ανόι με τη συμμετοχή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εχθρική πολιτική» η Πιονγκγιάνγκ εμφανίζεται διατεθειμένη να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Σεούλ αν ο νότος εγκαταλείψει αυτήν που αποκαλεί πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών».