ΚΟΣΜΟΣ

#Facebookdown: Πόσα δισ. δολάρια κόστισε στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ το μπλακ άουτ

#Facebookdown: Πόσα δισ. δολάρια κόστισε στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ το μπλακ άουτ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Χωρίς πρόσβαση έμειναν κοντά στα 3 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook, καθώς το πολύωρο «black out» του ιντερνετικού κολοσσού είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» Messenger, Instagram και WhatsApp.

Περίπου από τις 18:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας, η ναυαρχίδα των social media, το Facebook, κατέρρευσε συμπαρασύροντας μαζί και τις πλατφόρμες Messenger, Instagram και Whatsapp, με το ιστορικό κρασάρισμα να έχει ως συνέπεια τεράστιες οικονομικές απώλειες για την εταιρεία και τον ιδιοκτήτη της, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Μαρκ Ζάγκεμπεργκ έχασε τις τελευταίες ώρες κοντά στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, πέφτοντας στο νούμερο έξι της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με την περιουσία του να ανέρχεται στα... 117 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Bloomberg, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής του Facebook, μέσα σε λίγες ώρες είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά σχεδόν 7 δισ. δολάρια. Το sell-off της μετοχής διαμόρφωσε την περιουσία του Ζάκερμπεργκ στα 120,9 δισ. δολάρια, με τον ίδιο να έχει χάσει σχεδόν 19 δισ. δολ. από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Παρά τα σενάρια περί χακαρίσματος, η διοίκηση του ομίλου απέκλεισε τη δολιοφθορά και την εκδοχή της κυβερνο-επίθεσης από χάκερ.

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή τους το black out σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση. «Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

To Facebook διανύει μία από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη του τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν ,διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι επιλέγει «το όφελος παρά την ασφάλεια» των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.