Αφγανιστάν: Παραμένουν εκτός μέσης εκπαίδευσης οι γυναίκες εκπαιδευτικοί και οι μαθήτριες
Ανανεώθηκε:
Έχοντας αποκλείσει τις μεικτές τάξεις, η νέα διοίκηση των Ταλιμπάν δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε θα ξανανοίξει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν κλεισμένα στο σπίτι, ενώ οι αδελφοί τους επέστρεψαν στις τάξεις τους.
Δύο εβδομάδες αφότου τα αγόρια που φοιτούν στις τάξεις άνω της έκτης δημοτικού μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σχολείο, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν λέει ότι εργάζεται για να καταστήσει δυνατό και για τα κορίτσια να κάνουν το ίδιο.
«Αυτό που ζητάω από το Ισλαμικό Εμιράτο είναι να επιτραπεί στα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο», είπε η Μάρουα, ένα κορίτσι στην Καμπούλ.
«Επίσης, θα πρέπει να επιτραπεί και στις γυναίκες εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στο σχολείο και να διδάξουν τα κορίτσια».
«Ονειρεύομαι να γίνω γιατρός για να υπηρετώ τους ανθρώπους, τη χώρα μου και την οικογένειά και να εργαστώ στην κοινότητα, όμως τώρα δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το μέλλον μου», συμπλήρωσε η ίδια.
Το θέμα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος, του οποίου τα χρήματα στήριξης χρειάζεται απεγνωσμένα το Αφγανιστάν, επιχειρεί να καταλάβει εάν η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα δώσει στις γυναίκες και τα παιδιά μεγαλύτερες ελευθερίες σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία.
«Το υπουργείο Παιδείας εργάζεται σκληρά για να παράσχει το έδαφος για την εκπαίδευση των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο ανήρτησε μια δήλωση στη σελίδα του στο Facebook αναφέροντας πως δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το πότε τα κορίτσια θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο, όμως συνεχίζεται η εργασία για να επιτευχθεί αυτό και πληροφορίες θα ανακοινωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.
Η εκπαίδευση των κοριτσιών και τα ποσοστά αλφαβητισμού, αν και παραμένουν σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με τα παγκόσμια πρότυπα και πολύ χαμηλότερα των ποσοστών για τα αγόρια, αυξήθηκαν ραγδαία από τότε που η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εκδιώχθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Όμως, ολοένα και περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών η επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ και η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, προειδοποιούν ότι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά κεκτημένα των τελευταίων 20 ετών ενδεχομένως απειλείται.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν καταδικάστηκαν διεθνώς για την επιβολή μιας αυστηρής και ακραίας εκδοχής του νόμου της Σαρία κατά τη διακυβέρνησή τους από το 1996 έως το 2001, η οποία περιελάμβανε τιμωρίες όπως δημόσιους λιθοβολισμούς, μαστιγώματα και απαγχονισμούς.