ΕΕ: Ανοίγει η στρατηγική συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις
Ανανεώθηκε:
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απέστειλε επιστολή πρόσκλησης στα μέλη του Συμβουλίου για τη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία.
Ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι κατά το δείπνο εργασίας στις 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί μία «στρατηγική συζήτηση» για τον ρόλο της ΕΕ «στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων με την Κίνα».
Επίσης, σημειώνει τη σημασία του τρόπου «διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής, την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει:
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσω στο άτυπο δείπνο εργασίας μας στη Σλοβενία στις 5 Οκτωβρίου και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Οκτωβρίου που θα φιλοξενήσει ο πρωθυπουργός Γιάνσα.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας μας στις 5 Οκτωβρίου, θα ήθελα να έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεών μας με την Κίνα.
Όπως συμφωνήσαμε στη Στρατηγική Ατζέντα 2019-2024, πρέπει να ακολουθήσουμε μια στρατηγική πορεία δράσης και να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε αυτόνομα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, να υποστηρίξουμε τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος. Αυτό απαιτεί η ΕΕ να γίνει πιο διεκδικητική και αποτελεσματική.
Οι σχέσεις με στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των υπερατλαντικών εταίρων μας, και των αναδυόμενων δυνάμεων πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισχυρής εξωτερικής πολιτικής. Οι στόχοι μας από αυτή την άποψη δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν από εμάς να σκεφτούμε πώς να τους επιτύχουμε καλύτερα.
Η κοινή κατανόηση των παγκόσμιων προκλήσεων και ο τρόπος αντιμετώπισής τους παραμένει βασικός, είτε περιλαμβάνει το κλίμα, την ενέργεια, το εμπόριο ή την ασφάλεια. Όπως πάντα, η ενότητα παραμένει το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας.
Στις 6 Οκτωβρίου, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια επίκαιρη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και να συζητήσουμε τη δέσμευσή μας με την περιοχή. Θα επικεντρωθούμε σε μια ατζέντα προτεραιότητας χωρισμένη σε δύο συνεδρίες.
Στην πρώτη συνεδρία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε επίσης τους βασικούς φορείς της περιοχής - το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.
Το επίκεντρο θα είναι η εντατικοποίηση της δέσμευσής μας για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και τη βελτίωση της μετάδοσης της πανδημίας με βάση το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει επίσης σε αυτήν τη σύνοδο.
Στη δεύτερη συνεδρία, που απευθύνεται σε ηγέτες τόσο από την ΕΕ όσο και από τα Δυτικά Βαλκάνια, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε πώς να εμβαθύνουμε περαιτέρω τον πολιτικό μας διάλογο, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη στρατηγική μας δέσμευση, επιβεβαιώνοντας την κοινή μας δέσμευση να εργαστούμε προς μια ισχυρή, σταθερή και ενωμένη Ευρώπη.
Αυτό θα ήταν επίσης μια σημαντική αφορμή για συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής, την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων.
Ανυπομονώ για την παρουσία σας και την ενεργό συμβολή σας σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις».