Βερολίνο για Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: «Δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων»
Ανανεώθηκε:
Θετικά αποτιμά τη Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ελληνογαλλική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δυο χωρών) ως κρατών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε το γερμανικό ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Να σημειωθεί ότι με την αμυντική συμφωνία για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση», που ανακοίνωσαν από το Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες Belharra FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.
Οι φρεγάτες της Naval Group, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.
Η συμφωνία Κυριάκου Μητσοτάκη - Εμανουέλ Μακρόν πέραν από την παράδοση στην Ελλάδα, σε χρόνο - ρεκόρ, 3+1 φρεγατών Belharra προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).
Σημαντικό σημείο της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας είναι η ρήτρα για αμοιβαία αμυντική συνδρομή σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της.
Η Συμφωνία κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, όπου η κυβέρνηση αναμένει διακομματική στήριξη.