ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η MSD ζητά άδεια για χάπι που μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Κορωνοϊός: Η MSD ζητά άδεια για χάπι που μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου
Merck & Co. vía AP

Επείγουσα άδεια να κυκλοφορήσει το αντι-ικό χάπι κατά του κορωνοϊού, Molnupiravir που όπως έδειξε η κλινική δοκιμή του φάσης 3 μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, θα ζητήσει από τις αρχές των ΗΠΑ η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία MSD (σ.σ. η αμερικανική Merck).

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ΜSD ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες επείγουσα άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το χάπι κατά της Covid-19.

Το χάπι Molnupiravir χορηγείται δύο φορές τη μέρα επί πέντε μέρες στους ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν με λοίμωξη από κορωνοϊό. Αν το φάρμακο εγκριθεί και κυκλοφορήσει, θα είναι η πρώτη θεραπεία αυτού του είδους για τη νόσο Covid-19.

Η κλινική δοκιμή διακόπηκε πρόωρα, αφότου η ανάλυση των έως τότε δεδομένων από 775 ασθενείς έδειξε ότι στις επόμενες 29 μέρες πέθανε το 7,3% των ασθενών που πήραν το φάρμακο, έναντι 14,1% όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Η εταιρεία θα ζητήσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του φαρμάκου και σε άλλες χώρες. Αν το πάρει, το φάρμακο θα αρχίσει να συνταγογραφείται ευρέως σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό. Το φάρμακο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι διαφόρων παραλλαγών του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων κατά της κυρίαρχης σήμερα Δέλτα.

O Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών της MSD, Νικ Καρτσώνης, δήλωσε ότι «είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για το πρώτο χορηγούμενο από το στόμα αντι-ιικό φάρμακο για μη νοσηλευόμενους ασθενείς που δείχνει να προσφέρει όφελος. Είναι σαφώς ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της μάχης μας κατά της Covid-19».

Η MSD, που προτίθεται να παράγει εκατομμύρια τεμάχια του νέου φαρμάκου σε συνεργασία με τη μικρή εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics, βρίσκεται σε «κούρσα» ανταγωνισμού με την Pfizer για την ανάπτυξη του πρώτου ευρέως χρησιμοποιούμενου αντι-ιικού χαπιού που θα αποτρέπει τη σοβαρή Covid-19. Έως τώρα ουσιαστικά υπάρχουν μόνο μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορωνοϊού, χορηγούμενα ενδοφλέβια και με υψηλό κόστος.