Γκουτέρες: Κόκκινος συναγερμός για την κλιματική κρίση - Οι νέοι να πιέσουν τις κυβερνήσεις
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προέτρεψε σήμερα τους νέους να εξακολουθήσουν να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις στις οποίες πρέπει να «δώσουν το παράδειγμα» και από τις οποίες πρέπει «να ζητήσουν να λογοδοτήσουν» για τη δράση τους στον τομέα της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.
«Οι νέοι ήταν στην πρωτοπορία για να προτείνουν θετικές λύσεις, για να διεκδικήσουν κλιματική δικαιοσύνη και να ζητήσουν από τους ηγέτες να λογοδοτήσουν. Έχουμε ανάγκη οι νέοι, παντού, να συνεχίσουν να κάνουν να ακούγονται οι φωνές τους», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ένα μήνυμα βίντεο που μεταδόθηκε ενώπιον 400 νέων από ολόκληρο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο.
Να κάνουν να ακουστούν οι φωνές τους «προκειμένου οι αναπτυγμένες χώρες να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για μια βοήθεια για το κλίμα ύψους 100 δισεκ. δολαρίων ετησίως για τον αναπτυσσόμενο κόσμο», «προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές και να περιοριστεί η υπερθέρμανση στον +1,5 βαθμό Κελσίου», προκειμένου «να υπάρξουν δεσμεύσεις για ουδετερότητα άνθρακα ως τα μέσα του αιώνα».
«Η αλληλεγγύη σας και οι αξιώσεις σας για δράση δίνουν το παράδειγμα. Οι εθνικοί ηγέτες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και να διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί η φιλοδοξία και τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε στην COP26 και πέρα από αυτήν», επέμεινε, ένα μήνα πριν από την έναρξη αυτής της κρίσιμης διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκόβη.
Οι 400 νέοι ηλικίας από 15 έως 19 ετών που ήρθαν από σχεδόν 200 χώρες, αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα το κοινό όραμά τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και δράσεις κατά προτεραιότητα στους υπουργούς που συνεδριάζουν έως και μεθαύριο Σάββατο για να προετοιμάσουν την COP26.
«Η κλιματική κρίση είναι ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει κατά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα (Giec) τον Αύγουστο.
Η Giec είχε τότε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις.
«Όπως συνήθως, οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι πλήττονται πιο πολύ», επέμεινε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
«Οι πιθανότητες δράσης προκειμένου να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης μειώνονται ραγδαία. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και έχουμε τα εργαλεία για να το κάνουμε.»
Σύμφωνα με την Giec, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον +1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως είναι ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2010, προτού συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα γύρω στο 2050.