ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι: Ένα σκληρό «παζάρι» που έληξε χωρίς δηλώσεις

Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι: Ένα σκληρό «παζάρι» που έληξε χωρίς δηλώσεις
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ενδεικτική του σκληρού «παζαριού» που έλαβε χώρα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας εκτιμάται ότι είναι η απουσία κοινών δηλώσεων κατόπιν της συνάντησης των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φευγαλέες οι αναφορές σχετικά με το μέτωπο της βόρειας Συρίας, κυρίαρχο ζήτημα στην «καυτή» ατζέντα της πρώτης κατ' ιδίαν συνάντησης των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας εδώ και 18 μήνες -που περιλάμβανε επίσης την τουρκική πρόθεση αγοράς νέα συστοιχίας S-400 παρά την οργή των ΗΠΑ.

Κοινή συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκε· οι πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση φθάνουν με το «σταγονόμετρο», ενώ συγκρατημένοι εμφανίστηκαν αμφότεροι οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας τόσο κατά την έναρξη, όσο και στη λήξη της συνάντησης στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

Υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις «εξελίσσονται θετικά», λέγοντας επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις [με την Τουρκία] είναι ορισμένες φορές δύσκολες, αλλά με θετική τελική έκβαση [...] και αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς».

Ο Ερντογάν από πλευράς του, αφού μίλησε για το «μεγάλο όφελος της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε σχετικά με το μέτωπο της Συρίας -όπου Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα- ότι «η ειρήνη εκεί εξαρτάται από τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Προ της συνάντησης, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο Ερντογάν θα πιέσει τον Πούτιν να επιστρέψει στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε πέρυσι για να τερματιστεί η επίθεση του ρωσικού και του συριακού στρατού εναντίον μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Πούτιν από πλευράς του έκανε μόνο μια φευγαλέα αναφορά στη Συρία στα εισαγωγικά σχόλιά του, λέγοντας ότι είναι ένας από τους τομείς όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται με αρκετή επιτυχία. Ο Ρώσος ηγέτης είπε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μερικές φορές δύσκολες, αλλά ότι οι δύο χώρες έχουν μάθει πώς να βρίσκουν αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς.

Κατόπιν της τρίωρης συνομιλίας κανένας από τους δύο ηγέτες δεν προέβη σε λεπτομερείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, με τον Πούτιν να αρκείται να ευχαριστήσει στον Ερντογάν για την επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική.

Ο Τούρκος πρόεδρος από πλευράς του έκανε λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες. «Μετά τις παραγωγικές συνομιλίες με τον συνάδελφό μου Πούτιν, αναχωρήσαμε από το Σότσι» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, στο οποίο ανάρτησε μια φωτογραφία με τον Ρώσο πρόεδρο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα.

Οι S-400

Επί τάπητος βρέθηκε στο Σότσι και η πιθανή αγορά εκ μέρους της Τουρκίας νέας συστοιχίας των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, με τον Ερντογάν να λέει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επιθυμεί να συζητήσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

«Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνήθη άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά» είπε ο Ερντογάν στον Ρώσο πρόεδρο σε μία προφανή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσθέσει:

«Τους δώσαμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη απάντηση. Δεν είναι δυνατόν για εμάς να κάνουμε πίσω μετά τα βήματα που έχουμε κάνει. Το πιστεύω ιδιαίτερα αυτό: Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας».

Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αγοράσει ρωσικές συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019 προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της αμυντικής της βιομηχανίας και προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που προβεί σε αγορές και άλλων ρωσικών εξοπλισμών.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προτίθεται να προμηθευτεί μία δεύτερη συστοιχία S-400, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει τις ενέργειές της.

Ενεργειακή συνεργασία και Turkstream

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν και τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την στάση που τήρησε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, χάρη στον οποίο, όπως είπε, η Τουρκία νοιώθει αυτοπεποίθηση αυτή την περίοδο της κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε με την σειρά του στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, ο πρώτος αντιδραστήρας τους οποίου ενδέχεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης

Πούτιν σε Ερντογάν στο Σότσι: Η Τουρκία ενεργειακά ασφαλής χάρη στον TurkStream