ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία μετά τη Μέρκελ: Τα συγχαρητήρια σε Σόλτς και η συνεννόηση Πρασίνων - FDP

AP Photo/Michael Sohn, pool

Αμφότεροι οι Άνγκελα Μέρκελ και Άρμιν Λάσετ συνεχάρησαν αν και με... ελαφρά καθυστέρηση τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, για την επιτυχία του στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας, μετά την ψηφοφορία που επεφύλαξε βαρύ πλήγμα στο στρατόπεδο των συντηρητικών.

Έως σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε αντιδράσει επίσημα στα εκλογικά αποτελέσματα που έφεραν, έστω και με μικρή διαφορά, στην πρώτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) οδηγώντας παράλληλα τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στην χειρότερη επίδοση στην μεταπολεμική Ιστορία.

Καθώς το «πόκερ» των μετεκλογικών διαπραγματεύσεων αρχίζει στη Γερμανία, ο συνασπισμός «Φανάρι» (κόκκινο-πράσινο-κίτρινο) υπό τον Όλαφ Σολτς -σύμπραξη στα χρώματα των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών- προβάλλει ωςπιθανότερο σχήμα διακυβέρνησης που θα οδηγήσει στη μετά Μέρκελ εποχή.

Το «κλειδί» για τη συγκρότηση του πρώτου τρικομματικού συνασπισμού στη Γερμανία κρατούν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, με τους μεν να προτιμούν σαφώς τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, και τους δε να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο συντηρητικό μπλοκ, χωρίς όμως αμφότεροι οι «ρυθμιστές» να αποκλείουν τη συμμετοχή τους σε σχήμα που δεν είναι της πρώτης επιλογής τους.

Από πλευράς του, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ, σαφώς ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, παραδέχθηκε στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών χθες, Τρίτη, λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αν και δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών στη Γερμανία, ο Λάσετ επέμεινε ωστόσο ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα» (CDU/CSU - Πράσινοι - Φιλελεύθεροι), λέγοντας ότι «όσοι ψήφισαν την Ένωση, μας λένε να μην εγκαταλείψουμε την 'Τζαμάικα' τόσο γρήγορα» και προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ισχυρά μηνύματα από το FDP προς την κατεύθυνση της Ένωσης».

Πάντως, μετά την Άνγκελα Μέρκελ και ο ίδιος συνεχάρη τον Όλαφ Σολτς για την εκλογική νίκη.

Μέχρι τώρα ο αρχηγός του CDU είχε αποφύγει να αναγνωρίσει τον Σολτς και το SPD ως νικητές των εκλογών, ενώ κατά τις δηλώσεις του τη Δευτέρα περιορίστηκε να συγχαρεί «τα συναγωνιζόμενα κόμματα που αύξησαν τις δυνάμεις τους σε αυτές τις εκλογές».

Η πίεση ωστόσο ήταν έντονη, ειδικά αφότου ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, δήλωσε χθες ότι το να συγχαρείς τον αντίπαλο όταν κερδίζει «είναι ζήτημα στιλ».

Πράσινοι και Φιλελεύθεροι «κρατούν» το κλειδί

Οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν ήδη ξεκινήσει τις μεταξύ τους προκαταρκτικές συνομιλίες, τις οποίες θα συνεχίσουν σε διευρυμένο κύκλο την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν οι επαφές με τη Χριστιανική Ένωση (CDU) και τελευταίο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του FDΡ, Φόλκερ Βίσινγκ, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των ηγεσιών των δύο κομμάτων, συμφωνήθηκε οι συνομιλίες να συνεχιστούν την Παρασκευή, σε διευρυμένο κύκλο.

«Εκεί θα τεθούν και τα πρώτα ζητήματα ουσίας» ανέφερε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που θα έχει το κόμμα του με τις άλλες δυνάμεις, ο Φολκερ Βίσινγκ ανέφερε ότι η Χριστιανική Ένωση έχει απευθύνει πρόκληση στο FDP, με τη συνάντηση να πραγματοποιείται πιθανότατα το Σάββατο, ενώ για την Κυριακή έχει ήδη προγραμματιστεί η συνάντηση με την ηγεσία του SPD.

«Έπειτα από αυτές τις συνομιλίες, τα όργανά μας θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του FDP, επαναλαμβάνοντας ότι για τους Φιλελευθέρους, ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU/CSU-Πράσινοι-FDP) παραμένει ο προτιμητέος. «Έχει να κάνει με την ουσία και σε αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι» δήλωσε.

Οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς και ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και ο γενικός γραμματέας του Φόλκερ Βίσινγκ δημοσίευσαν χθες Τρίτη μια φωτογραφία της τετράδας στο Instagram και έγραψαν:

«Αναζητώντας μια νέα κυβέρνηση, διερευνούμε το κοινά μας στοιχεία και γεφυρώνουμε όσα μας χωρίζουν. Και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα το επιτυγχάνουμε. Συναρπαστικοί καιροί».

Ο διακηρυγμένος στόχος και των δύο κομμάτων είναι να καθορίσουν βασικές γραμμές πολιτικής συνεργασίας -μια «επανεκκίνηση» της κυβερνητικής πολιτικής. Μόνο τότε το FDP και οι Πράσινοι προτίθενται να συζητήσουν με το κόμμα του πιθανού καγκελαρίου, δηλαδή με το SPD ή με το CDU .

Η Νεολαία των Πρασίνων κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να απορρίψει ξεκάθαρα τον συνασπισμό με τους συντηρητικούς.

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επαναφέρουμε το κόμμα το οποίο έχει σαφώς καταψηφιστεί πίσω στην καγκελαρία», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γκέοργκ Κουρτς, στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung.

Και ο ειδικός των Πρασίνων για θέματα ενέργειας Όλιβερ Κρίσερ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τις συνομιλίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή με το CDU/CSU και το FDP. «Έχω ορισμένες δυσκολίες να φανταστώ τους συντηρητικούς πώς μπορούν να το κάνουν. Προς το παρόν μάλλον μοιάζουν σαν να είναι απασχολημένοι με τον εαυτό τους και μάλιστα [θα είναι] για μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό WDR 5.

Εν τω μεταξύ, η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD επανεξέλεξε νωρίτερα σήμερα ως επικεφαλής της τον Ρολφ Μούτσενιχ, με ποσοστό 95%. Ο κ. Μούτσενιχ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ, ο οποίος θα αναδειχθεί κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 26 Οκτωβρίου. Πρόεδρος της Bundestag είναι σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το κόμμα του οποίου ωστόσο δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης