ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά Ακάρ κατά ΗΠΑ και Ρωσίας για την τήρηση των συμφωνιών στη Συρία

Πυρά Ακάρ κατά ΗΠΑ και Ρωσίας για την τήρηση των συμφωνιών στη Συρία
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Πυρά κατά των ΗΠΑ και της Ρωσίας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας τους για αποτυχία να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους στην τήρηση των συμφωνιών στη Συρία.

«Η Τουρκία τηρεί τους όρους της συμφωνίας σχετικά με τη βόρεια Συρία. Δυστυχώς βλέπουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα οχήματα των συμμάχων ΗΠΑ να υποστηρίζουν το YPG/PKK και προσπαθούμε να λάβουμε προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να σταματήσουμε τη βοήθεια», δήλωσε ο Ακάρ τη Δευτέρα σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Συρίας, ενώ διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Το YPG είναι το ΡΚΚ με την πιο αυστηρή έννοια», δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο.

Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν πρωτίστως με το YPG στη βορειοανατολική Συρία για να πολεμήσουν την τρομοκρατική οργάνωση Daesh. Η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά στην παρουσία της τρομοκρατικής ομάδας στη βόρεια Συρία και στον σχηματισμό τρομοκρατικού διαδρόμου, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG, μιας ομάδας που αποτελεί απειλή για την Τουρκία και τρομοκρατεί τους ντόπιους, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να φύγουν.

Ενώ υπογραμμίζει ότι μια χώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τρομοκρατική ομάδα για να πολεμήσει μια άλλη, η Τουρκία πραγματοποίησε τις δικές της αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να απομακρύνει σημαντικό αριθμό τρομοκρατών από την περιοχή.

Με πρόσχημα την καταπολέμηση του Daesh, οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και πλήρη στρατιωτική υποστήριξη στο YPG, παρά τις ανησυχίες του συμμάχου του στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια.

Ο Ακάρ είπε επίσης ότι η Τουρκία τηρεί τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία στη βόρεια Συρία, αλλά έχει σημειωθεί αύξηση των αεροπορικών επιθέσεων.

Όπως είπε, η Τουρκία λαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα σχετικά με το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ