ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η συνάντηση του Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας στη σκιά της AUKUS

AP Photo

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επισημαίνοντας τη σημασία μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιφέρειας του Ινδικού και του Ειρηνικού, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν με τους συμμάχους τους να παγιώσουν την βάση άσκησης της επιρροής τους στην Ασία κατά της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής.

Η συνάντηση μεταξύ της Χάρις, που είναι το πιο σημαντικό μέλος της ινδικής κοινότητας στις ΗΠΑ, και του Ινδού πρωθυπουργού που έχει στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προσλαμβάνει μεγαλύτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει βήματα για την εμβάθυνση της σχέσης της με έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της στην Ασία.

Ο Μόντι εγκωμίασε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας ότι αποτελεί «έμπνευση», ότι είναι σαν «οικογένεια» και την αποκάλεσε «πραγματική φίλη» που είχε την υποστήριξη της Ινδίας στη διάρκεια της κρίσης με την COVID-19.

«Η παλαιότερη δημοκρατία και η μεγαλύτερη δημοκρατία… είμαστε πράγματι φυσικοί συνεργάτες και έχουμε τις ίδιες αξίες», είπε ο Μόντι.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η Χάρις καλωσόρισε την απόφαση της Ινδίας να ξαναρχίσει τις εξαγωγές εμβολίου κατά της COVID-19, δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν δημοκρατίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων κατά της COVID-19 παγκοσμίως και ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές εμβολίων αργότερα μέσα στη χρονιά. Η χώρα, σταμάτησε τις εξαγωγές εμβολίων τον Απρίλιο, προκειμένου να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον εμβολιασμό του δικού της πληθυσμού, καθώς καταγράφηκε μία εκρηκτική εξάπλωση των κρουσμάτων.

«Όταν η Ινδία βίωσε την εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, οι ΗΠΑ ήταν πολύ υπερήφανες να την υποστηρίξουν στην ανάγκη της, αλλά και στην ευθύνη για τον εμβολιασμό του λαού της. Καλωσορίζω την ανακοίνωση της Ινδίας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ξαναρχίσει τις εξαγωγές εμβολίων», δήλωσε η Χάρις.

Η Χάρις και ο Μόντι αναμένονταν ότι θα συζητούσαν την πανδημία COVID-19, την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, το διάστημα, αλλά και άλλους τομείς, όπως επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με την αλυσίδες εφοδιασμού, όπως δήλωσαν στο Reuters, πηγές, που είχαν λάβει γνώση για την ατζέντα των συζητήσεων.

Η τριήμερη επίσκεψη του Μόντι στην Ουάσινγκτον θα ολοκληρωθεί με μία συνάντηση που θα έχει σήμερα, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν και ο Μόντι θα έχουν επίσης μία τετραμερή διάσκεψη με τους ηγέτες της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού, με δεδομένη την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Ο Μόντι συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών Qualcomm , Blackstone, Adobe, First Solar και General Atomics, όπως δήλωσαν οι πηγές.

Ο Ινδός πρωθυπουργός ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης του ινδικού κρατιδίου Γκουτζαράτ πριν από την εκλογική του νίκη του 2014, ενώ του είχε απαγορευτεί να ταξιδεύει στις ΗΠΑ για περίπου μία δεκαετία, μετά τη σφαγή 1.000 ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων, στην πολιτεία το 2002.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης