ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Υπονομευτική η διαρροή των Wikileaks για την εμπιστοσύνη

Reuters: Υπονομευτική η διαρροή των Wikileaks για την εμπιστοσύνη
EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Υπονομευτικό ήταν για την αμοιβαία εμπιστοσύνη στις δύσκολες διαπραγματεύσης μεταξύ Αθήνας - θεσμών το αποτέλεσμα της πρόσφατης διαρροής της τηλεδιάσκεψης των στελεχών του ΔΝΤ στην ελληνική πρωτεύουσα, σχολιάζει το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η διαρροή υπονόμευσε μήνες υπομονετικών προσπαθειών των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου για να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη μετά από το χάος που δημιούργησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η εξέλιξη έφερε σε αμηχανία την Κομισιόν και εξόργισε το ΔΝΤ και τη Γερμανία.

Ως διακύβευμα παρουσιάζει το δημοσίευμα τη φήμη του ΔΝΤ ως αυστηρού εφαρμοστή προγραμμάτων διάσωσης με στόχο να κάνει βιώσιμα τα χρεωμένα κράτη αλλά και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να διατηρήσει ενωμένη την Ευρωζώνη, αποτρέποντας αποτρέψει μία ακόμη επιζήμια ελληνική κρίση.

Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε τη διαρροή για να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ακόμη πιο οδυνηρών θυσιών για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων και να προσπαθήσει να στριμώξει τους συντηρητικούς αντιπάλους του", επισημαίνεται.

Το Reuters φιλοξενεί σχόλιο του καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργου Παγουλάτου: "Κάθε φορά που ο Τσίπρας πρέπει να συμβιβαστεί, χρειάζεται να δημιουργήσει έναν εξωτερικό εχθρό".
"Πρόκειται για έξυπνη εγχώρια πολιτική παρότι πρόκειται για ανόητη διπλωματία", συμπληρώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ