ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία - Λε Μερ: «Ευρωπαίοι ανοίξτε τα μάτια, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πλέον στις ΗΠΑ»

Από τη συνάντηση των Ζοζέπ Μπορέλ και Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη AP Photo/Francisco Seco, File

Η «κρίση των υποβρυχίων», που επέφερε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS, καταδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσει την προστασία της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, καλώντας τους Ευρωπαίους «να ανοίξουν τα μάτια».

«Το πρώτο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από το επεισόδιο αυτό είναι ότι η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει την στρατηγική της ανεξαρτησία. Το αφγανικό επεισόδιο, το επεισόδιο των υποβρυχίων, δείχνουν ότι δεν μπορούμε πλέον να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την εγγύηση της στρατηγικής μας προστασίας» δήλωσε μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στο δίκτυο Franceinfo.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον παρά ένα και μοναδικό στρατηγικό μέλημα, την Κίνα, και την ανάσχεση της αύξησης της ισχύος της Κίνας. Τόσο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο σημερινός Τζο Μπάιντεν, θεωρούν ότι οι σύμμαχοί τους [...] πρέπει να είναι ευπειθείς. Εμείς, θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι» σημείωσε ο Μπρούνο Λε Μερ.

«Πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να ανοίξουν τα μάτια» υπογράμμισε, επικρίνοντας την υποστήριξη που εξέφρασε η Δανία προς τις ΗΠΑ, ερχόμενη σε αντίθεση με τις επικριτικές δηλώσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων, ώστε να προχωρήσει σε νέα στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Να σκέφτεσαι όπως η ηγέτις της Δανίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν, να μας υπερασπίζονται, ό,τι και αν συμβεί, είναι λάθος. Δεν μπορούμε πια να υπολογίζουμε παρά στους εαυτούς τους» ανέφερε ο Μπρούνο Λε Μερ.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, υπερασπίσθηκε χθες, Τετάρτη, τον «πολύ έμπιστο» Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δήλωσε ότι «δεν κατανοεί καθόλου τις γαλλικές και ευρωπαϊκές». επικρίσεις.

Πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με στρατιωτική συμμετοχή στο πλευρό της Ουάσινγκτον στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η Δανία δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι προτεραιότητά της είναι το ΝΑΤΟ και όχι η Ευρώπη της άμυνας, αντίθετα με την θέση που προωθεί ο πρόεδρος της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ, της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μπορέλ: «Επιχείρηση ενίσχυσης εμπιστοσύνης»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, έχοντας ήδη επικρίνει έντονα τη στάση των ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για να «ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» στη συνεργασία τους υπό το φως της γαλλο-αμερικανικής κρίση λόγω της AUKUS.

Η σχετική δήλωση Μπορέλ ήλθε σε συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στα Ηνωμένα Έθνη -αφού είχε προηγηθεί η «ανακωχή» μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία των Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την έναρξη της συνάντησης, κάνοντας λόγο για μία «πολύ ταραγμένη εβδομάδα» μέχρι τώρα στους διαδρόμους της έδρας του ΟΗΕ, όπου λαμβάνουν χώρα από την Τρίτη οι εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης.Μπάιντεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε από πλευράς του ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη συνεργάζονταν στενά «σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του θέματος του Αφγανιστάν, της περιοχής του Ινδοειρηνικού και της Ευρώπης».

Ανακωχή Μακρόν - Μπάιντεν μετά την «πισώπλατη μαχαιριά» της AUKUS

Σε «ανακωχή» συμφώνησαν Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν κατά την χθεσινή, πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS -«πισώπλατη μαχαιριά» κατά το Παρίσι- με «θύμα» γαλλικό συμβόλαιο-μαμούθ για την πώληση συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ο Γάλλος πρεσβευτής, που ανακλήθηκε από την Ουάσινγκτον σε μία πρωτοφανή κίνηση της Γαλλίας ως «αντίποινα» για τη συμφωνία, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα έλθουν ενώπιος ενωπίω στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν πιθανώς θα λάβει χώρα στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου της G20 στην Ιταλία, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται οι New York Times.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, οι πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την AUKUS και τη στροφή της Αυστραλίας σε πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Συμφώνησαν, επίσης, να ξεκινήσουν μία διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι Ηνωμένες Πολιτείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σαχέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης